Μοσχαράκι Αυγολέμονο

Το μοσχαράκι αυγολέμονο είναι ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που αποπνέει άρωμα και γεύση παράδοσης. Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια, κρεμώδη σάλτσα του αυγολέμονου με το αρωματικό και ζουμερό κρέας του μοσχαριού.

Συστατικά

2-3 κιλά Μοσχάρι χωρίς κόκαλα, κομμένο σε 3 κομμάτια 

2 κουταλιές της σούπας λάδι
1/2 φλιτζάνι νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Σάλτσα αυγολέμονο, παρασκευασμένh από το μοσχαρίσιο κρέας

Οδηγίες προετοιμασίας μοσχαριού με σάλτσα αυγoλέμονο:

Προσθέστε τα κομμάτια κρέατος, το ελαιόλαδο, το νερό, το κρεμμύδι, το σέλινο και το μαϊντανό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάστετην. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια σιγοβράζουμε σε πιο χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και μείνουν περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό.

Αποστραγγίστε το ζωμό και αφήστε το κρέας και τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Προετοιμάστε τη σάλτσα αυγολέμονο* χρησιμοποιώντας το ζωμό και ανακατέψτε.

Σερβίρετε και με ρύζι

Παρατηρήσεις

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να πετύχουμε το αυγολέμονο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα;

  1. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, για να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και περιμένουμε για τουλάχιστον 5-10′
  2. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά στην αρχή, για να σπάσουν καλά και ιδιαίτερα τα ασπράδια που θέλουν έντονο χτύπημα. Έπειτα, προσθέτουμε το  λεμόνι. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, ανακατεύουμε, και με ροή κλωστής, ενσωματώνουμε το αυγολέμονο με την προσθήκη αρκετού σε ποσότητα, ζεστού ζωμού.
  3. Προσθέτουμε το αραιωμένο αυγολέμονο λίγο λίγο, με ροή κλωστής στο φαγητό, ανακατεύοντας, πάντα, τη σάλτσα σε κρέας, ώστε να πήζει ομοιόμορφα.
  4. Αφού σιγουρευτούμε ότι ενσωματώσαμε σωστά το αυγολέμονο, την αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο, ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να κοχλάζει.
  5. Το κόρν φλάουρ δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν αυτό πρόκειται να μπει σε μια παχιά σάλτσα. Βοηθάει, όμως, να χυλώσει ένα ζουμερό φαγητό όπως οι σούπες.
Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι Καπαμά….υπέροχo
Επόμενο άρθροΠικάντικη Κρητική Τηγανιά…