Λατρεύω τον μουσακά, και όταν τον φτιάχνω με φρέσκα, καλοκαιρινά λαχανικά, γίνεται ακόμα πιο νόστιμος. Σήμερα θα σας δείξω πώς φτιάχνω εγώ τον μουσακά μου, με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατατούλες και αυτόν τον ωραίο, πλούσιο κιμά.
Υλικά:
2 μελιτζάνες μέτριες
2 κολοκυθάκια μέτρια
3 πατάτες μέτριες
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Έτοιμη μπεσαμέλ (ή φτιάχνετε τη δική σας)
Λίγο βούτυρο (αν χρησιμοποιείτε έτοιμη μπεσαμέλ)
Τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
1 αυγό (προαιρετικά, αν φτιάχνετε δική σας μπεσαμέλ)
Προετοιμασία:
Κόβω τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα αλείφω με λίγο λαδάκι. Τα ψήνω στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Τα αφήνω στην άκρη.
Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω σε λεπτές ροδέλες και τις τηγανίζω ελαφρά, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρω τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζω τον κιμά μέχρι να πιει τα υγρά του, όπως όταν φτιάχνω για μακαρόνια, αλλά με λίγη παραπάνω ντοματούλα.
Αν χρησιμοποιώ έτοιμη μπεσαμέλ, την αδειάζω σε μια κατσαρόλα και την ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και λίγο τριμμένο τυρί και ανακατεύω μέχρι να λιώσουν. Αν φτιάχνω δική μου μπεσαμέλ, ακολουθώ τη συνταγή μου, και συνήθως της βάζω και ένα αυγουλάκι για πιο πλούσια γεύση.
Παίρνω ένα ταψί και αρχίζω να στρώνω τον μουσακά. Πρώτα βάζω μια στρώση πατατούλες. Πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και ρίχνω λίγο κιμά.
Συνεχίζω με μια στρώση από τις ψητές μελιτζάνες, μετά πάλι τυράκι και λίγο κιμά.
Τέλος, βάζω μια στρώση από τα ψητά κολοκυθάκια, τυρί και τον κιμά που έχει περισσέψει.
Από πάνω απλώνω ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, φροντίζοντας να έχει ένα πάχος περίπου ενάμιση πόντο.
Ψήσιμο :
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνω τον μουσακά για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφήνω τον μουσακά να σταθεί λίγο αφού τον βγάλω από τον φούρνο, για να κόβεται πιο ωραία.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Κατερινα Βελιζιωτου