Χοιρινό με μέλι

Για πρώτο πιάτο αυτό το χοιρομέρι αποτελεί ένα ελαφρύ ξεκίνημα για το δείπνο. Με τα αρώματα των γαρύφαλλων και της κανέλας να κυριαρχούν. Μαλακό εσωτερικά, τραγανό και μελωμένο εξωτερικά μας βάζει στο εορταστικό κλίμα των ημερών.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο

 

Συστατικά
  • 2 κιλά χοιρομέρι μπούτι, πιασμένο με δίχτυ
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 3 καρότα ξεφλουδισμένα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κ. γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο σε σπόρους
  • 2 στικ κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ. γ. αλάτι
  • 20 γρ. γαρύφαλλα για γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Για το γλάσο:

  • 85 γρ. μέλι
  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 35 γρ. μαυροδάφνη
  • 17 γρ. ξύδι λευκό
Οδηγίες
  • Βάζω στη χύτρα το κρέας με κρύο νερό μέχρι τη μέση. Προσθέτω το πράσο, τα καρότα, το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά εκτός από τα γαρύφαλλα. Τα βάζω στη φωτιά να βράσουν για 45 λεπτά περίπου.
  • Ωστόσο φτιάχνω το γλάσο που θα αλείψω το κρέας στη συνέχεια. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά για το γλάσο και το τοποθετώ σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά, να λιώσει η ζάχαρη και όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για 15 λεπτά, ανακινώντας ανά διαστήματα. Κατεβάζω από τη φωτιά.
  • Μόλις βράσει το χοιρομέρι, το τοποθετώ πάνω σε μια σχάρα και το αφήνω να κρυώσει ελαφρά. Κόβω το δίχτυ, με ένα πινέλο το αλείφω με το μισό γλάσο και τέλος καρφώνω πάνω του τα γαρύφαλλα. Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, αρχικά για 15 λεπτά στους 170*C στον αέρα και έπειτα για άλλα 30 λεπτά αλείφοντας το ανά 10 λεπτά με γλάσο.
  • Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω 15 λεπτά να κρυώσει πριν το σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Πράσινη Κρητική σαλάτα

Μια εύκολη πράσινη σαλάτα είναι αρκετή για μια τέτοια μέρα. Δεν θέλω κάτι σύνθετο να μπερδέψει τις γεύσεις των πιάτων μου, αλλά μια δροσερή, ουδέτερη σαλάτα που θα βοηθήσει το στόμα να καθαρίσει, για να περάσει στο επόμενο πιάτο.

Χρησιμοποιώ το σταμναγκάθι που υπάρχει άφθονο στην περιοχή και γαρνίρω με το χριστουγεννιάτικο ρόδι και τραγανό κουκουνάρι.Για σάλτσα μια απαλή, γλυκόξινη επιλογή θα δώσει γεύση και υγρασία στη σαλάτα.
Πράσινη Κρητική σαλάτα
Πιάτο: Σαλάτα
Συστατικά
  • Σγουρή σαλάτα
  • ρόκα
  • παπούλα
  • σταμναγκάθι
  • κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • ρόδι
  • αλάτι

Σάλτσα:

  • μέλι
  • ελαιόλαδο
  • μπαλσάμικο ξύδι
Οδηγίες
  • Πλένω καλά τα χορταρικά και τα χοντροκόβω.
  • Σε ένα βαζάκι φτιάχνω την σάλτσα και ανακινώ καλά να αναμιχτεί. Τα βάζω στην πιατέλα μου, ρίχνω το αλάτι και τι σάλτσα από πάνω. Ανακατεύω καλά και γαρνίρω με το ρόδι και το κουκουνάρι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Ρολό γεμιστής γαλοπούλας

Η γαλοπούλα αυτή σε ξαφνιάζει συνεχώς με τις ιδιαίτερες γεύσεις της. Το μοναδικό της ψήσιμο μέσα σε μεμβράνη στον ατμό, κρατώντας τα ζουμιά της κατά το ψήσιμο, τη κάνει ζουμερή καταπολεμώντας το μόνιμο πρόβλημα του πουλερικού. 

Η γέμιση με το λουκάνικο προσθέτει τη λιπαρότητα που χρειάζεται το λευκό κρέας και τα κρεμμύδια τη γλυκαίνουν παρέα με τις σταφίδες ενώ το θρυμματισμένο ψωμί και το καβουρδισμένο κουκουνάρι δίνουν υφή σ’ αυτή.
Η γλυκόξινη σάλτσα από πάνω της δίνει την γεύση της και το crumble συμπληρώνει την γιορτινή γαλοπούλα.
Ρολό γεμιστής γαλοπούλας με crumble
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Συστατικά
  • 1 κιλό γαλοπούλα στήθος ανοιγμένη για ρολό
  • 400 ml βραστό νερό
  • σχοινί βαμβακερό για το δέσιμο
  • μεμβράνη τροφίμων για το τύλιγμα

Γέμιση:

  • 100 γρ. γέμιση χωριάτικου λουκάνικου
  • 70 γρ. κρεμμύδια κομμένα και σοταρισμένα σε ελαιόλαδο, κρύα
  • 25 γρ. ψωμί θρυμματισμένο
  • 20 γρ. σταφίδες βρεγμένες με νερό ή μπράντυ
  • 1 κ. γ. φασκόμηλο φρέσκο ή ξερό
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • ½ κ. γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ. γ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

Σάλτσα επικάλυψης:

  • 5 – 6 50 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, σε κομμάτια
  • 1 ξινόμηλο τριμμένο
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. σ. ξύδι

Crumble επικάλυψης:

  • 50 γρ. χοιρινή πανσέτα σοταρισμένη
  • 50 γρ. φρυγανιά τεμαχισμένη
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 25 γρ. σταφίδες σε νερό ή μπράντυ
  • 1 κ. σ. θυμάρι
  • φλούδα πορτοκαλιού τριμμένη
Οδηγίες
  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Πάνω σε μεμβράνη «ανοίγω» το φιλεταρισμένο στήθος της γαλοπούλας. Απλώνω τη γέμιση και τυλίγω προσεκτικά με τη βοήθεια της μεμβράνης σε ρολό.
  • Συνεχίζω το τύλιγμα με τη μεμβράνη για 2 – 3 φορές μέχρι να καλυφθεί πλήρως το ρολό και από τις δύο πλευρές να περισσεύει μεμβράνη.
  • Με το σχοινί δένω πρώτα τα άκρα δεξιά και αριστερά. Έπειτα δένω περιμετρικά το ρολό στη μέση και συνεχίζω δένοντας ανά 2 – 3 εκ. περιμετρικά όλο το κρέας.
  • Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνω το βραστό νερό, τοποθετώ τη σχάρα με και τη γαλοπούλα από πάνω του( να μην ακουμπάει το κρέας το νερό ). Τυλίγω όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο σφιχτά να μην βγαίνει ο ατμός.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 120*C στον αέρα για 1 ½ ώρα.
  • Όσο ψήνεται η γαλοπούλα φτιάχνω τη σάλτσα επικάλυψης. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω για 15 λεπτά περίπου. Το κατεβάζω από τη φωτιά και βάζω ση σάλτσα στo μούλτι να γίνει αλοιφή. Την αφήνω να κρυώσει.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά του crumble, εκτός από την φλούδα πορτοκαλιού.
  • Όταν περάσει η ώρα και βγάλω την γαλοπούλα από το φούρνο, βγάζω το ταψί με το νερό και την αφήνω πάνω στη σχάρα, τυλιγμένη, να κρυώσει λίγο.
  • Αφαιρώ τη μεμβράνη (προσεκτικά γιατί έχει κρατήσει μέσα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας) και κόβω προσεκτικά τα σχοινιά.
  • Απλώνω την σάλτσα πάνω στο ρολό και «κολλάω» πάνω σε αυτό το crumble και γαρνίρω με τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Βουτυράτα καρότα με γλυκάνισο

Πολύ ιδιαίτερο το συνοδευτικό πιάτο, με τα καρότα να λιώνουν σχεδόν, βρασμένα μέσα στο βούτυρο και γεμάτα από την γλυκιά μυρωδιά του αστεροειδούς γλυκάνισου. 
Βουτυράτα καρότα με γλυκάνισο
Πιάτο: Ορεκτικό
Συστατικά
  • 8 καρότα ξεφλουδισμένα
  • 250 γρ βούτυρο
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 κ. σ. αλάτι
  • 4 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 400 ml νερό
Οδηγίες
  • Σε μια μετρία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά, ανακατεύω να ενωθούν και να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
  • Τότε προσθέτω τα καρότα και αφήνω να βράζουν για 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί η μισή περίπου ποσότητα των υγρών.
  • Κατεβάζω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως τα καρότα μαζί με λίγο από το ζουμί τους.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Τούρτα παγωτό βανίλια – σοκολάτα με επικάλυψη αλμυρής καραμέλας

Μια τέτοια μέρα θέλω ένα εντυπωσιακό αλλά εύκολο γλυκό για να κλείσει το δείπνο.

Την τούρτα παγωτό μπορούμε να την φτιάξουμε από την προηγούμενη και να είναι έτοιμη την επόμενη μέρα.
Δροσιστική και πολύ γευστική ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις.