Υλικά

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 4
350 γρ. ριγκατόνι
200 γρ. μπέικον, κομμένο σε κύβους
110 γρ. κεφαλογραβιέρα, φρεσκοτριμμένη + επιπλέον για σερβίρισμα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μαγειρεύουμε

για την σάλτσα

1: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Όταν βράσει, προσθέτουμε χοντρό αλάτι.
Μην αλατίσετε υπερβολικά το νερό , γιατί η κεφαλογραβιέρα είναι αλμυρή. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να έχετε ένα πιάτο που είναι πολύ αλμυρό.
Εν τω μεταξύ, τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα και την αφήνουμε στην άκρη.
Συνιστούμε να τρίψετε ένα κομμάτι φρέσκιας κεφαλογραβιέρας. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τριμμένη, συσκευασμένη κεφαλογραβιέρα.
2: Κόβουμε το μπέικον σε αρκετά χοντρές λωρίδες. Στη συνέχεια σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστών.
Βάζουμε το μπέικον σε ένα ήδη ζεστό τηγάνι. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
3: Όταν το λιπαρό μέρος γίνει διαφανές, το αφήνουμε να τσιγαριστεί στο λίπος του για 2-3 λεπτά.
Έτσι το μπέικον θα είναι τραγανό και χρυσαφένιο, αλλά όχι πολύ στεγνό.
Με μια τρυπητή κουτάλα, το αφαιρούμε από το τηγάνι. Το αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε στο τηγάνι το λιωμένο λίπος.

για τα ριγκατόνι
4: Βράζουμε τα ριηκατόνι al dente. Στραγγίζουμε 2 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος που αναγράφεται στη συσκευασία.
Πριν στραγγίξουμε το ζυμαρικό, ρίχνουμε μια κουτάλα από το νερό μαγειρέματος στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε το νερό με το λίπος. Το νερό μαγειρέματος, το οποίο είναι γεμάτο άμυλο, θα κάνει τα ριγκατονι πιο κρεμώδη.
5: Βαζουμε τα ζυμαρικα απευθείας στο τηγάνι όπου μαγειρέψαμε το μπέικον. Ανάβουμε ξανά τη φωτιά.
Ανακατεύουμε και αναμειγνύουμε με το λίπος του μπέικον.
Στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
6: Τέλος, προσθέτουμε μια κουτάλα από το νερό μαγειρέματος. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Θα δείτε ότι η κεφαλογραβιέρα θα λιώσει, χωρίς να σχηματίζει ίνες ή σβώλους. Θα δημιουργήσει μια υπέροχη κρέμα κεφαλογραβιέρας. Τώρα προσθέτουμε και το μπέικον.
7: Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Αν θέλετε, προσθέστε περισσότερη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Καλή όρεξη!