Αυτή η σαλάτα με φασόλια και κρέας είναι τόσο χορταστική και νόστιμη, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει και θέλουμε κάτι ελαφρύ αλλά και να μας κρατάει. Εγώ τη φτιάχνω συχνά όταν μου περισσεύει βραστό κρέας. Πάμε να δούμε πώς την κάνω!

Υλικά:

1 κονσέρβα φασόλια (στραγγισμένα και ξεπλυμένα)
2 πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους (στο “μουστάκι” τους όπως λέμε)
3-4 αγγουράκια τουρσί
150-200 γραμμάρια βραστό μοσχάρι (ή ό,τι άλλο βραστό κρέας έχετε, κοτόπουλο, χοιρινό)
1 κόκκινο κρεμμύδι
Λίγος φρέσκος μαϊντανός ή άνηθος (ή ό,τι πράσινο μυρωδικό σας αρέσει)
Μαγιονέζα για τη σος (ή όποια άλλη σος σας αρέσει, π.χ. γιαούρτι με μουστάρδα)
Πιπέρι (όσο σας αρέσει)
Αλάτι (προαιρετικά, αν η σος και τα τουρσί δεν είναι αρκετά αλμυρά)

Εκτέλεση:

Ξεκινάω ετοιμάζοντας τα υλικά μου. Βράζω τις πατάτες με τη φλούδα τους, τις αφήνω να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζω και τις κόβω σε κύβους.
Το βραστό μοσχάρι (ή το κρέας που έχω) το κόβω κι αυτό σε κύβους.
Τα αγγουράκια τουρσί τα κόβω σε ροδέλες ή μικρά κομματάκια.
Το κόκκινο κρεμμύδι το ψιλοκόβω.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω όλα τα υλικά που έκοψα: τις πατάτες, το κρέας, τα αγγουράκια τουρσί και το κρεμμύδι.
Προσθέτω τα φασόλια από την κονσέρβα, αφού τα έχω στραγγίξει καλά και τα έχω ξεπλύνει με νερό.
Ψιλοκόβω τη φρέσκια πρασινάδα (μαϊντανό ή άνηθο) και την προσθέτω κι αυτή.
Ρίχνω αρκετό πιπέρι, και αν θέλω και λίγο αλάτι, αλλά προσέχω γιατί τα τουρσί και η μαγιονέζα έχουν αλάτι.
Τέλος, βάζω τη μαγιονέζα (ή τη σος που έχω επιλέξει) και ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να πάει η σος παντού.
Η σαλάτα μου είναι έτοιμη για το τραπέζι! Την σερβίρω αμέσως ή την βάζω λίγο στο ψυγείο να δροσίσει.

Αν δεν έχετε βραστό κρέας, μπορείτε να σοτάρετε λίγο κοτόπουλο ή χοιρινό φιλέτο κομμένο σε κύβους.
Αντί για μαγιονέζα, δοκιμάστε ένα dressing με γιαούρτι, μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως καρότο σε κυβάκια ή βρασμένο αρακά.

ΠΗΓΗ