Η σπανακόπιτα μια γευστική και θρεπτική επιλογή για κάθε περίσταση. Η τραγανή ζύμη της τυλιγει την γέμιση από σπανάκι, φέτα, κρεμμύδι και μυρωδικά, δημιουργώντας μια κλασική και παρδοσιακή σπανακόπιτα.

Είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, η σπανακόπιτα αποτελεί μια σίγουρη επιλογή που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πιτοφάγους.

Υλικά

για το ζυμάρι μου.!!!
Σχεδόν ένα κιλό αλεύρι κίτρινο.. αλεύρι για πίτες εγώ βάζω το μάνα: .

Για το φύλλο:
1 φακελάκι μαγιά,μια κουταλιά της σούπας κοφτη ζάχαρη
Μισό φλυτζάνι του καφέ ξύδι
Ενα φλιτζάνι του καφέ λάδι
Μια κουταλιά της σούπας κοφτη αλάτι,Νεράκι χλιαρό όσο πάρει.

για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό τυρί
4 αυγά,
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
3 πράσα,
1 ματσάκι Άνηθο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1/2 ματσάκι μάραθο,
λίγο Αλάτι,
λίγο πιπέρι
λίγο ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο,Για το σοτάρισμα. Όλα αυτά ψιλοκομμένα!!

Εκτέλεση

για το φύλλο
Σε ένα μπωλ άδειασα το αλεύρι και κάνω ένα λακουβάκι και βάζω τη μαγιά βάζω την ζάχαρη το ξύδι το λάδι και κλείνω με αλεύρι ανακατεύω λίγο και στη συνέχεια τρίβω με τα χέρια μου ρίχνω νεράκι τόσο όσο να φτιάξω ένα ζυμαράκι μαλακό και να μην κολλάει στα χέρια μου, σκεπάζω και αφήνω να φουσκώσει..

για το μείγμα
Σέ ένα βαθύ τηγάνι κόβο το ξερό κρεμμύδι το σωταρω να πάρει ένα ξανθό χρώμα Ρίχνω το σπανάκι μου τα πράσα μου τα φρέσκα κρεμμυδάκια μου και τα σωταρω και αυτά στο τέλος Ρίχνω όλα τα υπόλοιπα πράσίνα που έχω άνηθο μαϊντανό μαύρο πιπέρι αλάτι ρίγανη και μόλις μαραθούν λιγω τα κατεβάζω από το μάτι να μην έχουν καθόλου υγρά αφήνω να κρυώσουν λιγω χτυπάω μέσα τα αυγά και μισό κιλό τυρί:
Αλευρωνω τον πάγκο μου
Ανοίγω τα φύλλά παίρνω το ταψί της κουζίνας μου αλείφο με λάδι στρώνω το πρώτο ξανά λάδι ανοίγω άλλο στρώνω ξανά λάδι σύνολο
βάζω 4 φύλλα επάνω στο 4 φύλλο βάζο το μίγμα που έχω κάνει τη γέμιση που έχει κρυωσει και αυτό το κάνω άπώ το πρωί πριν ανοίξω

Στο τέλος σκεπάζω με τα άλλα φύλλα τα 4 και ραντιζω κάθε φυλλο που βάζω με λάδι και χαράζω την πίτα ραντίζω με νερό και ελαιόλαδο
ψήνω στους 180 έως 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί καλά η πίτα και να ροδίσει σε αντιστάσεις…!!
Τα υλικά είναι για ένα ταψί τετράγωνο της κουζίνας !
Καλή επιτυχία τα φύλλα εγώ τα βγάζω 8 εσείς αν θέλετε τα κάνετε ποιό χοντρά οπότε θα τα βγάλετε ποιό λίγα μπορείτε και 6 μπορείτε και 4 και 2. Ένα επάνω ένα κάτω!!

Η Συνταγή είναι της κας Βάσω Κρητικου

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο
Επόμενο άρθροΤουρλού Λαχανικά στη Γάστρα!!!