Υλικά:
200 γραμμάρια πολτός από φρούτα ή μούρα (ό,τι σας αρέσει: φράουλες, βατόμουρα, μήλα, ροδάκινα κ.λπ.)
80 ml νερό
10 γραμμάρια άγαρ-άγαρ (είναι φυτική ζελατίνη και θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή μεγάλα σούπερ μάρκετ)
50 γραμμάρια ζάχαρη
Προαιρετικά για σοκολατάκια: 150 γραμμάρια κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιώ φρούτα, τα πλένω και τα κόβω. Τα βάζω στο μπλέντερ και τα κάνω πουρέ. Αν χρησιμοποιώ μούρα, συνήθως τα λιώνω με ένα πιρούνι.
Βάζω τον πουρέ φρούτων σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτω τη ζάχαρη και το άγαρ-άγαρ και ανακατεύω καλά. Ρίχνω και το νερό.
Βάζω το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και συνεχίζω να σιγοβράζω για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Αδειάζω το ζεστό μείγμα σε μικρές σιλικονένιες θήκες (αυτές που χρησιμοποιούμε για παγάκια). Αν δεν έχω σιλικονένιες, μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα μικρό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήνω τις θήκες ή το ταψάκι σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει και να σφίξει
Μόλις σφίξει, βγάζω τα ζελεδακια από τις θήκες ή την κόβω σε κομματάκια αν την έβαλα σε ταψάκι. Αν θέλω, μπορώ να τα περάσω από ζάχαρη.
Για να κάνω σοκολατάκια: Βάζω τα ζελεδακια για 30 λεπτά στην κατάψυξη. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βγάζω τη μαρμελάδα από την κατάψυξη και τη βουτάω γρήγορα στη λιωμένη σοκολάτα. Τα ακουμπάω σε λαδόκολλα και τα βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει η σοκολάτα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φρούτα σας αρέσουν ή όσα έχετε στο σπίτι.
Αν δεν έχετε άγαρ-άγαρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πηκτίνη φρούτων (θα τη βρείτε σε σούπερ μάρκετ). Δείτε τις οδηγίες στη συσκευασία για την ποσότητα.
Για πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα.