Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία από σπιτικά ντολμαδάκια; Αυτή η συνταγή, κληρονομημένη από τη μαμά, είναι η απόλυτη απόδειξη ότι τα απλά υλικά, όταν συνδυάζονται με αγάπη και μεράκι, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιάτο εξαιρετικής γεύσης.
Υλικά:
Φρέσκα αμπελόφυλλα (κατά προτίμηση κατεψυγμένα εκ των προτέρων)
Μεγάλα ξερά κρεμμύδια (περασμένα από το μούλτι)
Ρύζι γλασέ
Νερό
Δυόσμος ξερός
Ζάχαρη
Μπαχάρι σκόνη
Αλάτι
Πιπέρι
Άνηθος ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Εκτέλεση:
Αγοράζω πάντα φρέσκα αμπελόφυλλα στην εποχή τους, τα βάζω σε χάρτινη σακούλα και κατόπιν σε νάιλον σακούλα και τα βάζω
στην κατάψυξη έως την μέρα που θα τα φτιάξω.
Περνάω από το μουλτι αρκετά μεγαλα ξερά κρεμμύδια τα οποία τα έχω καθαριση, τα σοταρω με λίγο ελαιόλαδο χωρίς να καούν , ρίχνω το ρύζι γλασε μέσα, νερό με το μάτι, μπόλικο δυόσμο ξερό ,2 κουταλιές σούπας ζάχαρη, λίγο μπαχάρι σκόνη, αλάτι ,πιπέρι,
και τέλος άνηθο ψιλοκομμένο από την προηγούμενη μέρα έχω ξεπαγωσει τα φύλλα, βράζω μισή κατσαρόλα νερό μόλις βράσει τα βάζω μέσα και τα αφήνω 10 λεπτά περίπου κατόπιν τα βγάζω και τα αφήνω να στεγνώσουν από τα νερά για να μπορέσω να τα τυλίξω .
Βάζω στον πάτο τις κατσαρόλας στρωμένα φύλλα και από πάνω ένα ένα τα ντολμαδάκια μόλις τελειώσω από πάνω τοποθετώ ένα πιάτο ,
ρίχνω λίγο αλάτι ,νερό χλιαρό και ελαιόλαδο κλείνω το καπάκι και τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία, μόλις δω ότι έχουν ψηθεί ,
στειβω ένα ολόκληρο λεμόνι έχω κλείσει το μάτι , ανοίγω το καπάκι και ρίχνω χωρίς να βγάλω το πιάτο το χυμό λεμόνι κλείνω και
αφήνω να κρυώσει ,με προσοχή βγάζω το πιάτο και τα ντολμαδάκια!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!
Η Συνταγή της κας Αλεξανδρα Αναγνωστιδου