Σπιτική λεμονάδα
Υλικά
λεμόνι – 1 τεμ. (+ μερικές φέτες για το σερβίρισμα ενός ποτού).
μέντα(δυόσμο) – 4-5 κλωναρακια
ζάχαρη – 5 κουταλιές της σούπας
πόσιμο νερό – 1 λίτρο.
Πώς να φτιάξετε την λεμονάδα
Ξεπλύνετε τη μέντα με νερό, σκουπίζοντας την υπερβολική υγρασία. Χωρίζουμε τα φύλλα από τους μίσχους, ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι ή σκίζουμε με τα χέρια μας.
Εάν θέλετε, μερικά φύλλα μέντας μπορούν να μείνουν ολόκληρα για να σερβίρετε το τελικό ρόφημα.
Κόβουμε το λεμόνι στη μέση. Στύβουμε το ζουμί από κάθε μισό, χρησιμοποιώντας έναν αποχυμωτή. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι περίπου 4-5 κουταλιές της σούπας υγρό.
Δεν πετάμε την φλούδα – είναι χρήσιμη και για την παρασκευή ροφήματος.
Βάλτε τα ψιλοκομμένα φύλλα μέντας σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε πόσιμο νερό. Προσθέστε τη φλούδα λεμονιού και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά αφαιρούμε το χυμό μέντας-λεμονιού από τη φωτιά.
Προσθέστε αμέσως ζάχαρη στο ζεστό υγρό.
Αφού κρυώσει περνάμε τον χυμό από ψιλή σήτα, απαλλαγούμε από τη φλούδα των εσπεριδοειδών και την μέντα.
Ρίξτε χυμό λεμονιού στο στραγγισμένο ρόφημα και στη συνέχεια βάλτε την σχεδόν έτοιμη λεμονάδα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Πριν το σερβίρετε, βάλτε μερικές φέτες λεμονιού και φρέσκα φύλλα μέντας σε ένα δοχείο με παγωμένη σπιτική λεμονάδα.
Μπορείτε να προσθέσετε παγάκια στα ποτήρια αν θέλετε.
Πινουμε το χυμό με καλαμάκι, απολαμβάνοντας το άρωμα και τη γεύση των εσπεριδοειδών!