Ψάχνετε για ένα νόστιμο και εύκολο ψωμί που να είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο; Το Σταφιδόψωμο Φόρμας είναι η τέλεια λύση!

Αυτή η συνταγή συνδυάζει την πλούσια γεύση του σπιτικού ψωμιού με την γλυκιά νοστιμιά των σταφίδων. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο, υγρό ψωμί που θα λατρέψετε εσείς και η οικογένειά σας.

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

250 γρ Γάλα πλήρες χλιαρό
50 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
8 γρ Μαγιά Ξηρή
350 γρ Αλεύρι Robin Hood η Για ψωμί
50 γρ Μέλι
20 γρ Γάλα σε σκόνη
1 βανίλια
Λίγο αλάτι
35 γρ Ηλιέλαιο
150 γρ Σταφίδες ξανθές και μαύρες
2 γρ Κανέλα Σκόνη και 2 γρ Γαρύφαλλο Σκόνη

Για επάλειψη
Λίγο Γάλα όπου έχουμε διαλύσει λίγο Μέλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και τα ανακατεύουμε να διαλυθεί
η μαγιά
Συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι το γάλα σε σκόνη το μέλι τη βανίλια και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε μία σπάτουλα
Σ αυτό το σημείο θα δείτε ότι η ζύμη μας κολλάει αρκετά μη σας ανησυχήσει συνέχεια προσθέτουμε το ηλιέλαιο ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε
μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας
Οταν η ζύμη για το σταφυδόψωμο είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας έχοντας ρίξει λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα
μέχρι να μην κολλάει καθόλου στα χέρια μας προσοχή όχι να στεγνώσουμε το ζυμάρι μας

Τέλος βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη το βάζουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε
όγκο για περίπου μιάμιση με δύο ώρες
Μετα μεταφέρουμε την ζυμη στον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε σε μακρόστενη μορφή έτσι όπως θα δείτε στο
βίντεο
Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι μας βάζουμε σε όλη την επιφάνεια του τις σταφίδες μαζί με την κανέλα και το γαρύφαλλο απλώνομαι
ομοιόμορφα της σταφίδες. Επάνω στη ζύμη πατάμε με τον πλάστη ώστε να βυθιστούν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια διπλώνουμε περίπου σε
φάκελο. Οταν έχουμε διπλώσει τη ζύμη για το σταφιδόψωμο την ανοίγουμε ξανά με τη βοήθεια του πλάστη σε μακρόστενο ζυμάρι και ξεκινάμε
να τυλίγουμε σε ρολό όπως θα δείτε στο βίντεο

Παίρνουμε το σταφυδόψωμοτο τοποθετούμε σε μία βουτυρωμένη φόρμα για ψωμί του τοστ ή αν δεν έχετε σε μία φόρμα του κέικ με διαστάσεις
20 * 10 θα σκεπάζουμε μεμβράνη και την αφήνουμε στις ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα

Ετοιμο για ψήσιμο το σταφυδόψωμο έχουμε προθερμαίνει το φούρνο στις 175 βαθμούς και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του με λίγο γάλα στο
οποίο μέσα έχουμε διαλύσει μέλι και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά

Ετοιμο ψημένο το σταφυδόψωμο μας τα αρώματα του περιττό να σας πω είναι εκπληκτικά έτσι όπως είναι ζεστό το αλλειφουμε πάλι με το γάλα
και το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Υλικά
1 μαγιά ξηρή
1 κούπα κρύο νερό
1/2 κούπα ζεστό νερό για την μαγιά
Λίγο αλάτι
1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 1/2 κούπα σταφίδες
4-4 1/2 κούπες αλεύρι
Εκτέλεση

Σέ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το λάδι το αλάτι το κρύο νερό το ζεστό νερό με την μαγιά και τά ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μετά ανοίγουμε τη ζύμη με τά χέρια ρίχνουμε επάνω τις σταφίδες και το ζυμώνουμε πάλι για λίγο για να πάνε οι σταφίδες παντού. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα ίσος και παραπάνω. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς. Όταν πάρει το όμορφο χρυσοκόκκινο χρώμα είναι έτοιμο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Μπισκότου oreo
Επόμενο άρθροMυρμηγκάτο…ένα κέικ συροπιαστο με άρωμα και γεύση πορτοκάλι, σοκολάτα