Υλικά:
- 3/4 κούπας λάδι (ελαιόλαδο)
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1 κούπα χυμός πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλ. σούπας κονιάκ ή κρασί ή λικέρ
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθές
- 1/2 κούπα καρύδια
- 1 κουταλ. σ. κανέλα
- 1 κουταλ. γλ. γαρύφαλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, με έναν αυγοδάρτη για 2-3 λεπτά.
Προσθέτω το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τα μπαχαρικά. Έπειτα βάζω το μπέικιν με το αλεύρι. Ανακατεύω καλά το μείγμα. Ρίχνω μέσα τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύω να πάνε παντού.
Στρώνω λαδόκολλα σε ταψί (24-26 εκατοστών) και ρίχνω μέσα το μείγμα.
Ραντίζω με λίγο νεράκι, ρίχνω το σουσάμι και ψήνω στους 170-180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφού κρυώσει, κόβω σε τετράγωνα ή διαγώνια κομμάτια. Αν δεν βάλω σουσάμι, μπορώ να πασπαλίσω λίγη ζάχαρη άχνη για πιο όμορφο αποτέλεσμα. Διατηρείται σε αεροστεγές κουτί για πολλές μέρες.
Η νηστίσιμη σταφιδόπιτα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό γλυκό, χωρίς περιττά λιπαρά. Η γεύση της είναι ασυναγώνιστη, ενώ αν προσθέσουμε ένα ήπιο ποτό όπως το κρασί ή το σπιτικό λικέρ, μπορούμε να το δώσουμε και στα παιδιά σαν κολατσιό στο σχολείο. Καλή επιτυχία!