Τούρτα σαβαγιάρ με καραμελωμένα αμύγδαλα
Υλικά
- 300 – 500 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
- καραμελωμένα αμύγδαλα Αμύγδαλα καραμελωμένα* ψιλοκομμένα ή τριμμένη σοκολάτα γάλακτος
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 2 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα:
- 4 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια
- 2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 4 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο - 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρύο γάλα ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξη η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε δυνατά το βούτυρο και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη μέχρι ασπρίσει το μείγμα και γίνει αφράτο. Προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά την κρέμα αραβοσίτου (αφού έχει κρυώσει) ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αρχίζουμε το στήσιμο της τούρτας.
Ξεκινάμε από τα μπισκότα σαβαγιάρ, τα βουτάμε στο σιρόπι και σχηματίζουμε την πρώτη βάση σε δίσκο ή πιατέλα διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Απλώνουμε επάνω μια στρώση κρέμας (το 1/3 περίπου). Επαναλαμβάνουμε 2 φορές με τελευταίο στρώμα την κρέμα την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Επικαλύπτουμε την τούρτα με τα καραμελωμένα αμύγδαλα ή την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος, και την βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να παγώσει.
*Αμύγδαλα καραμελωμένα
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
- 1 & 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 3-4 σταγόνες χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο τα αμύγδαλα για 15΄ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Σε άλλο τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα μέχρι να γίνει καραμέλα με ανοιχτό χρυσόξανθο χρώμα. Τότε προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε να μη καεί η καραμέλα γιατί θα πικρίσει. Επίσης προσέχουμε μην έρθει σε επαφή με το δέρμα μας γιατί θα μας κάψει άσχημα. Πριν πάρει σκούρο χρώμα η καραμέλα, τα ρίχνουμε σε ένα ταψί ή στον πάγκο της κουζίνας όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα).
Τ’ απλώνουμε με σπάτουλα και τα αφήνουμε, μέχρι να κρυώσουν καλά, να παγώσουν. Τα σπάμε σε κομμάτια και τα φυλάμε σε γυάλινο δοχείο. Με τον ίδιο τρόπο καραμελώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς.
Καλή Επιτυχία