Υλικά

2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χονδρό
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
1 λεμονιού το ξύσμα
1 καψουλίτσα βανίλιας
2 κουτ σούπας ταχίνι
ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη 600 γρ
2 φλ. τσαγιού νερό 400 γρ
1 λεμονιού το χυμό
1 καψουλίτσα βανίλιας
βράζουμε για 2-3 λεπτά

Εκτέλεση

Λαδώνετε ένα ταψί 30-32 εκ. ανάλογα με το πάχος του γλυκού που επιθυμείτε και το αφήνετε στην άκρη.

Για το σάμαλι: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα στερεά υλικά και στο τέλος, προσθέτετε, σιγά σιγά το νερό που μέσα έχετε διαλύσε το ταχίνι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί και ενσωματωθεί πλήρως όλο το νερό.
Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και στρώνετε ισομερώς την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και ομοιόμορφη. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη το ταψί και το αφήνετε στην άκρη για 2 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.

Κόβετε το μείγμα σε κομμάτια, γαρνίρετε το κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο (προαιρετικά) και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Μετά σιροπιάζετε το ζεστό σάμαλι με ζεστό σιρόπι

Η Συνταγή είναι του George Chatzigiatroudakis