Τυροπιτάκια κουρού με σιμιδγάλι

Συστατικά

Για τη ζύμη:
400 γρ αλεύρι 00
160 γρ ζάχαρη
160 γρ βούτυρο _
1 και 1/2 πρέζα αμμωνία για γλυκά

Για τη γέμιση:
240 γρ τυρί ανθοτυρο με φέτα
240 γρ νερό
ζάχαρη 200 γρ
120 γρ σιμιγδάλι
25 γρ βούτυρο
σκόνη κανέλας
1-2 αυγά
1 κρόκος αυγού (για το βούρτσισμα)
ζάχαρη άχνη (για το τελείωμα)

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, την αμμωνία και τη ζάχαρη.
Ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη, τη χωρίζουμε σε 6 μέρη, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας γρήγορα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Μαγειρέψτε το σιμιγδάλι για 5 λεπτά , σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε καλά όλο το τυρι να γίνει πιο κρεμώδης.
Προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ένα ολόκληρο αυγό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Προσθέστε επίσης το κρυωμένο σιμιγδάλι και ανακατέψτε τα πάντα.

Βγάζετε τις μπάλες ζύμης από το ψυγείο και τις ανοίγετε για να δημιουργήσετε φύλλα παραλληλόγραμμο.
Βάζουμε λίγη γέμιση στη μία πλευρά του παραλληλογράμμου και κλείνουμε με την άλλη πλευρα απο πάνω του. Με ένα μπολακι κόβουμε το στρογγυλό σχήμα για τη ζύμη.

Τυροπιτάκια κουρού με σιμιδγάλι
Μαζευουμε τα υπολείματα ζυμης και τα ξαναζυμώνουμε για να δημιουργηθούν άλλα δύο ορθογώνια και να γίνουν δύο ακόμη τυροπιτάκια.

Τοποθετήστε όλες τις τυρόπιτες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους και αλείψτε τις με τον ελαφρά χτυπημένο κρόκο αυγού.
Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Τυροπιτάκια κουρού με σιμιδγάλι
Βγάζετε τις τυρόπιτες από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και μετά αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλες
Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο και θα γίνει πιο ψιχουλιάρικο.
Αγοράστε στεγνο ανθότυρο ή αφήστε τη να στραγγίσει σε τρυπητό για περίπου 1 ώρα για να φύγει η περίσσεια ορού γάλακτος.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την αμμωνία για κέικ με μπέικιν πάουντερ για κέικ.

Αποθήκευση
Οι τυροπιτες άψητες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 3 ή 4 ημέρες. Μπορείτε να τα καταψύξετε.

Προηγούμενο άρθροΑιγυπτιακή Τούρτα 🍰
Επόμενο άρθροΚουραμπιέδες και κουλουράκια πασχαλινά