Υγρό Κέικ Σοκολάτας
Συστατικά:
3 φλιτζάνια αλεύρι (420 γραμμάρια)
3 φλιτζάνια ζάχαρη (600 γραμμάρια)
2½ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1½ φλιτζάνια κακάο ή σκόνη κακάου
1½ φλιτζάνια λάδι
2 φλιτζάνια γάλα (480 ml)
2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:
1. Για να φτιάξετε αυτό το υγρό κέικ σοκολάτας, πάρτε ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το κακάο, σόδα, και μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε δύο φλιτζάνια ζάχαρη, αλάτι και κανέλα και ανακατέψτε καλά.
Συμβουλή: Για να πάρετε ένα πολύ αφράτο κέικ σοκολάτας, είναι καλύτερο να κοσκινίσετε όλα τα ξηρά συστατικά.
2. Διαχωρίστε τα ασπραδια από τους κρόκους των αυγών. Προσθέστε το λάδι και το γάλα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, για να συνεχίσετε με την προετοιμασία του υγρού και αφράτου κέικ σοκολάτας, προσθέστε το ξύδι και συνεχίστε να χτυπάτε.
3. Τώρα προσθέστε τους κρόκους αυγού και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε την ανάμιξη. Εκτός αυτού, κτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σκληρύνουν με την υπόλοιπη ζάχαρη (μαρέγκα) και ενσωματώστε τα στο μείγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, κάνοντας απαλές κινήσεις περιτυλίγματος.
Συμβουλή: Η μαρέγκα θα προσθέσει ακόμη περισσότερο αέρα σε αυτό το κέικ.
4. Ρίχνουμε τη ζύμη υγρής σοκολάτας σε ένα ταψί ψησίματος που έχει προηγουμένως αλευρωθεί και βουτυρωθεί και ψήνουμε στους 180 ºC (με τον προθερμασμένο φούρνο) για 50 λεπτά.
Για να βεβαιωθείτε ότι κέικ σοκολάτας είναι έτοιμο, τρυπήστε το με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρό, είναι καλά.
5. Αφαιρέστε το υγρό κέικ σοκολάτας από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει σε ένα ράφι σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια ξετυλίξτε το.
Εάν θέλετε, μπορείτε να κόψετε στην μέση εγκαρσια και να το γεμίσετε με κρέμα σοκολάτας (ή οποιαδήποτε άλλη γεύση θέλετε).
Για να αποκτήσετε ένα ακόμη πιο υγρό και αφράτο κέικ σοκολάτας, αναμίξτε ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με επικάλυψη σοκολάτας, κακάο και ζάχαρη για γεύση σε ένα μπεν μαρι, τρυπήστε πολλές περιοχές του υγρού κέικ σοκολάτας με τη βοήθεια απο ένα καλαμάκι καλύψτε το με αυτό το μείγμα αντί για το ganache.
Κρέμα σοκολάτας
230 g κουβερτούρα σοκολάτας, ψιλοκομμένη
60 g βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χοντρό
50 γρ. Ζάχαρη άχνη
120 γρ Μαυροδάφνη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπαιν μαρί. Ανακατέψτε συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
Ζεσταίνουμε τη μαυροδάφνη σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να βράσει.
Αφαιρέστε το μείγμα σοκολάτας από τη φωτιά και προσθέστε τη μαυροδάφνη. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να πήξει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 8-10 λεπτά.
Το κέικ σας πρέπει τώρα να βρίσκεται σε ένα συρμάτινο ράφι επενδεδυμένο με περγαμηνή.
Ρίξτε το λούστρο πάνω στο κέικ και απλώστε με μια σπάτουλα.
Αφήστε να κρυώσει για 1-2 λεπτά, έως ότου στερεοποιηθεί το λούστρο.