Υλικά
1 χταπόδι μέτριο (περίπου 1-1,2 κιλά), φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξίδι
2-3 φύλλα δάφνης
Νερό (αρκετό για να καλύψει το χταπόδι)
500 γρ. ρύζι για πιλάφι (π.χ. καρολίνα, γλασέ)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (για το ρύζι)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά, για το ρύζι)
400 γρ. ντομάτες τριμμένες (φρέσκες ή κονσέρβα)
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (για την σάλτσα ντομάτας)
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι, το κομμένο κρεμμύδι, το λευκό κρασί, το ξίδι και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλύψει το χταπόδι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
Σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά και να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.
Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κρατάμε τον ζωμό από το βράσιμο του χταποδιού.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς (πλοκάμια και κεφάλι).
Στην ίδια κατσαρόλα (αφού την καθαρίσουμε) ή σε μια άλλη μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας).
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε στην σάλτσα περίπου 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που κρατήσαμε από το βράσιμο του χταποδιού.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά και να αναπτυχθούν οι γεύσεις.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού στη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά. Σιγοβράζουμε για άλλα 5-10 λεπτά, ώστε το χταπόδι να ζεσταθεί καλά και να απορροφήσει τις γεύσεις της σάλτσας.
Στην προετοιμασία για το ρύζι επίσης προσθέτω χταποδόζουμο.
Η Συνταγή είναι της κας Despoina Aslanidou Leonis