Αυτή η συνταγή θα σας δώσει τα πιο αφράτα και νόστιμα ψωμάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Υλικά:
Για το προζύμι:
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
150 ml βραστό νερό
150 g κεφίρ
20 g μαγιά
1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Για τη ζύμη:
1 αυγό
130 g ζάχαρη
1 κουτ. αλάτι
100 ml λάδι
500-600 g αλεύρι
Για το φινίρισμα:
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας νερό
Εκτέλεση:
Για το προζύμι:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ρίξτε το βραστό νερό πάνω από το μείγμα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το κεφίρ, τη μαγιά και τη σόδα. Ανακατέψτε ξανά και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το αυγό με τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι. Προσθέστε το προζύμι και ανακατέψτε καλά. Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Μην ζυμώσετε υπερβολικά τη ζύμη, γιατί θα γίνει σκληρή.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 40-50 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη. Πλάστε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήστε τα ψωμάκια να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Πιέστε ελαφρώς κάθε μπαλάκι με τα δάχτυλά σας για να σχηματίσετε μια πίτα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί. Σκεπάστε τις πίτες με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τις να φουσκώσουν για άλλα 20-30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το κρόκο αυγού με το νερό. Αλείψτε τα ψωμάκια με το μείγμα αυγού.
Ψήστε τα ψωμάκια για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα ψωμάκια από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε.