Ένα λίγο Διαφορετικό Τσουρέκι

Υλικά

3 αυγά – ένα ασπράδι αυγού για επάλειψη
200 ml φρέσκου γάλακτος
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπράντυ
550 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια (η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γραμμάρια) ή 15-20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
30 γραμμάρια βουτύρου
30 ml λαδιού

Εκτέλεση:

Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά με λίγο από το ζεστό γάλα στο οποίο διαλύουμε τη ζάχαρη συν λίγο αλεύρι για να φτιάξουμε ένα χυλό. Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υγρά συστατικά εκτός από το μισό βούτυρο και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε τη ζύμη, χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης.
Στο μίξερ βάζουμε τον γάντζο και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει μπάλα και τα ξεκολλάει απ τα τοιχώματα.
Όταν περάσει μισή ώρα προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη σε μια λαδωμένη επιφάνεια, τη λαδώνουμε και την διπλώνουμε σε ένα φάκελο αρκετές φορές.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί περίπου 70 λεπτά.
Έπειτα ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για περίπου 30 λεπτά.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια (300 γρ. το καθένα) και φτιάχνουμε όσες μπάλες βγουν.
Ανοίγουμε τις μπάλες σε μορφή μπαστουνιού και παίρνουμε 2 μπαστούνια και τα πλέκουμε πλεξούδα.
Αλείφουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη βανίλιας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C μέχρι να είναι έτοιμο περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Όταν αποκτά ένα χρυσό χρώμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ωστε να μη μας καεί.

 

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια με πατάτες και ντοματίνια στο φούρνο
Επόμενο άρθροΠανεύκολα αφράτα τυροπιτάκια