Πάστα με κρέμα και καραμέλα

Υλικά

Βάσεις:
8 αυγά,
16 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
10 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
50 γρ. βούτυρο,
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
εσάνς βανίλιας,
1 πρέζα αλάτι,
100 γρ αλεσμένα καρύδια,
100 mL γάλα,
2 κουταλιές της σούπας λάδι.

Κρέμα:
700 ml. γάλα,
4 κρόκοι αυγών,
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη,
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
1 κουταλιά της σούπας άμυλο,
άρωμα βανίλιας,
απόσταγμα λεμονιού.

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός, προσθέτουμε σταδιακά 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένας σκληρός αφρός.
Χτυπήστε τους κρόκους με 8 κουταλιές ζάχαρη και προσθέτουμε στα ασπράδια ανακατεύοντας ελαφρά.
Το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα καρύδια ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε σιγά σιγά, προσθέτουμε το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο λίγο λίγο και μετά προσθέτουμε
το άρωμα βανίλιας. Μετά από αυτή τη φάση, προσθέστε ζεστό γάλα ανακατεμένο με λάδι. Η σύνθεση αναμειγνύεται με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε σε 3 ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος. (34/24 εκ.)
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 -12 λεπτά. . Αφού ψηθούν οι βάσεις, τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα:

Ζεσταίνουμε 600 ml. γάλα σε χαμηλή φωτιά. ανακατεύουμε με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το άμυλο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το καυτό γάλα πάνω από την πουτίγκα και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα συρμα, βράζουμε την κρέμα μέχρι να πάρουμε μια πουτίγκα, προσθέτουμε αποστάγματα λεμονιού κατά βούληση.
Η βρασμένη κρέμα στραγγίζεται γρήγορα αφού την αποσύρουμε από τη φωτιά για να έχουμε μια λεπτή κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο.
Ανακατεύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αφρίσει και προσθέτουμε σταδιακά την κρύα κρέμα, ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή συνοχή.
Αφήνουμε στην άκρη την κρύα κρέμα μέχρι τη χρήση.

Σάλτσα καραμέλας

150 γρ. ζάχαρη (η ζάχαρη λιώνει μέχρι να γίνει ρευστή)
η σάλτσα καραμέλας περιχύνεται στο πρώτο φύλλο της βάσης στο οποίο έβαλα στο ταψί όπου έψησα, απλώνεται γρήγορα η καραμέλα και αφήνεται να κρυώσει και μετά προσθέτω τη μισή κρέμα , πάνω από
ένα άλλο φύλλο βάση κρέμας και άλλη μια στρώση καραμέλας που φτιάχνουμε ακριβώς τότε και αφήνουμε να κρυώσει, μετά κρέμα και το τελευταίο φύλλο βάσης.
Άφησα λίγη κρέμα να αλείψω στο τελευταίο φύλλο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει όλη τη νύχτα. Στολίδισα το κέικ με σαντιγί, φρυγανιά και σάλτσα καραμέλας.
Χρησιμοποίησα 300 ml. σαντιγί, την οποία χτύπησα σε κρύο μπολ με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠανακότα με υγρή σοκολάτα…η οποία όμως φέρνει μεγάλη ευχαρίστηση όταν τρώγετε.
Επόμενο άρθροΡολό με ζάχαρη και κανέλα…Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Απίστευτο και νόστιμο