Ανάποδο Κέικ Μπανάνας

Συστατικά

2/3 φλιτζανιού συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
4,5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
Περίπου 3 μπανάνες κομμένες σε φέτες 

Για τη ζύμη του κέικ:
1/3 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο μαλακωμένο
¾ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/3 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
2 μεγάλα αυγά
2 υπερώριμες μπανάνες πολτοποιημένες (περίπου 1 φλιτζάνι)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Για γλάσο καραμέλας:
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι κρέμα παχύρρευστη
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε τετράγωνη φόρμα για κέικ 8 x 8 x 2 ιντσών ή στρογγυλή φόρμα για κέικ 22 x 5 εκ. Το ταψί πρέπει να έχει όγκο 8 φλιτζάνια (το κέικ θα ξεχειλίσει τετράγωνο ταψί 20 x 20 x 4 εκ, έχει όγκο μόνο 6 φλιτζάνια)
Απλώστε 2/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη στον πάτο του ταψιού και σκορπισμένα κομμάτια βούτυρο (4,5 κ.σ.).
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 5-7 λεπτά (μέχρι να λιώσει το βούτυρο). Βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο. Τοποθετήστε τις μπανάνες σε φέτες ώστε να καλύψουν τον πάτο τους. Αφήνω στην άκρη.

Για να φτιάξετε το κουρκούτι σε ένα μπολ ανακατεύετε μαζί τα ξηρά υλικά (αλεύρι, αλεύρι ολικής αλέσεως, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, κανέλα και αλάτι), αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ κρέμα γάλακτος 1/3 φλιτζάνι βούτυρο και ¾ φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέστε το γιαούρτι και τις πολτοποιημένες μπανάνες και ανακατέψτε να ενωθούν.
Χαμηλώνετε το μίξερ και προσθέτετε το μείγμα των ξηρών υλικών. Ανακατεύουμε μόνο να ενωθούν. Ρίχνουμε το κουρκούτι πάνω από τις μπανάνες, λειαίνουμε την κορυφή και ψήνουμε. Ψήστε 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά στους 160 βαθμούς και ψήστε για επιπλέον 25-35 λεπτά μέχρι η οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο να βγει εντελώς καθαρή.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς στην φόρμα πριν το αναποδογυρίσετε στο πιάτο. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να χαλαρώσετε τις άκρες από το ταψί, τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από το ταψί και μετά αναποδογυρίστε το κέικ.

Για να φτιάξετε γλάσο καραμέλας:
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα 2/3 του γλάσου πάνω από τη στρώση της μπανάνας. Κρατήστε τα υπολείμματα του γλάσου καραμέλας για το σερβίρισμα.
Το γλάσο πήζει καθώς κρυώνει και χλωμό χρώμα!!!
Όταν σερβίρετε, ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα του γλάσου και περιχύστε την κάθε φέτα. Πασπαλίζουμε με φρυγανισμένα ψιλοκομμένα πεκάν αν θέλουμε.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε κάθε φέτα μια μπάλα παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

ΠΗΓΗ: omgchocolatedesserts

Προηγούμενο άρθροΓαρίδες Σαγανάκι
Επόμενο άρθροΜαγική Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα