Οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κρεμμύδια προσθέτουν μια υπέροχη γεύση στο χυμό τους και εξισορροπούν την ισχυρή γεύση των αντσούγιων. Φέτες λεμονιού και μαϊντανός προσθέτουν επίσης μια νόστιμη, αναζωογονητική γεύση και όλα μαζί κάνουν ένα υγιεινό πιάτο, γεμάτο γεύση.

Συστατικά

450 γρ. / Αντσούγιες (ή σαρδέλες ή ψάρι της επιλογής σας),  κόκαλα, κεφάλι & ουρά αφαιρούνται

2 μεσαίες πατάτες, κομμένες στο μισό και κομμένες σε φέτες

2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι, κομμένο μισό και κομμένο σε φέτες

3 φρέσκα κρεμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 χούφτα μαϊντανό,  ψιλοκομμένο

45 ml / 3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο

 ½ φλιτζάνι νερό

Αλατοπίπερο και αλεσμένο μαύρο πιπέρι στη γεύση

Οδηγίες

Συνδυάστε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. 

Αλατοπιπερώστε με αλεσμένο μαύρο πιπέρι.

Ζυμώνετε καλά με τα χέρια σας για να τα βγάλετε τα αρώματα και  απελευθερώσουν τους χυμούς τους.

Βράστε εν μέρει τις πατάτες σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό για 5 – 7 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε το νερό.

Ανακατέψτε τις προβρασμένες πατάτες στο μείγμα κρεμμυδιού και ανακατέψτε καλά.

Στρώστε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε ένα βαθύ τηγάνι.

Τοποθετήστε τα φιλέτα του γαύρου (ή τα ψάρια της επιλογής σας) ομοιόμορφα πάνω από τα κρεμμύδια και τις πατάτες.

Στη συνέχεια στρώστε τις φέτες ντομάτας και λεμονιού πάνω από τα ψάρια. Βάλτε το αλάτι και το αλεσμένο μαύρο πιπέρι.

Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο από πάνω και ρίξτε νερό στο τηγάνι.

Σκεπάστε και ξεκινήστε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. 

Στη συνέχεια χαμηλώστε τη ζέστη και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού) ή μέχρι να μαγειρευτούν τα ψάρια και τα λαχανικά.

Σερβίρετε ζεστό με κάποιο ψιλοκομμένο ψωμί, αν θέλετε.

Προηγούμενο άρθροΤσουρέκι «σάντουιτς» με σοκολάτα από τον Γιάννη Λουκάκο
Επόμενο άρθροΜια λιχουδια με φετα…σαν πιτσα