Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι

Η Συνταγή είναι από το https://www.mygreekdish.com/

Συστατικά

για την Βάσης
500 γρ ζύμη καταΐφι
250 γραμμάρια βούτυρο

Για το σιρόπι
350 γραμμάρια νερό
600 γραμμάρια ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
ένα ξυλάκι κανέλας
10 σταγόνες από το χυμό λεμονιού
80 γραμμάρια μέλι

Για την κρέμα
160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλο
220 γρ ζάχαρη
500 γραμμάρια γάλα
4 αυγά
70 γραμμάρια βούτυρο
500 g γάλακτος κρέμα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι

Εκτελεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Για να φτιάξετε αυτό το γαλακτομπούρεκο με συνταγή Καταΐφι, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βγάζουμε το καταρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάστε την κρέμα
Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και αφήστε να πάρει βράση, φροντίζοντας να μην χτυπήσετε το μείγμα, καθώς προστατεύει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας το γάλα από το κάψιμο.
Μόλις πάρει βράση και ζεσταθεί, προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι και το εκχύλισμα βανίλιας, ενώ ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά και χτυπάμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι και ανακατευουμε. Αφήστε το να κρυώσει όσο ετοιμάζετε τη μαρέγκα σας. Απλώς θυμηθείτε να το χτυπάτε μια στο τόσο, ώστε να μην σχηματίσει κρουστα από πάνω.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός για να χτυπήσετε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και να σχηματίσει μαλακές κορυφές. Εάν χρησιμοποιείτε μίξερ, ρυθμίστε το σε υψηλή ταχύτητα και χτυπήστε με σύρμα για περίπου 5 λεπτά.
Τώρα αναμείστε τα δύο μείγματα, από το βήμα 3 και το βήμα 4. Με μια σπάτουλα προσθέστε το 1/4 του μείγματος αυγού-ζάχαρης στο μείγμα κρέμας και ανακατέψτε με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Προσθέτουμε σταδιακά όλο το μείγμα και διπλώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Συναρμολογήστε το Γαλακτομπούρεκο
Για αυτή τη συνταγή Γαλακτομπούρεκο Καταΐφι χρειάζεστε ένα μεγάλο ταψί, περ. 25x30cm (ή στρογγυλό διάμετρος 28cm).
Λιώνουμε το βούτυρο (σε χαμηλή φωτιά) και βουτυρώνουμε το κάτω μέρος και τις πλευρές του ταψιού.
Ξεμπλέξτε το καταΐφι με τα χέρια σας, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κόμποι και απλώστε το καταΐφι, ώστε να μην μπερδευτεί. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διαρκέσει περίπου 4 λεπτά.
Προσθέστε λίγο περισσότερο από το μισό καταΐφι στον πάτο του ταψιού.
Με το πινέλο σας πασπαλίζετε καλά το Καταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο. Φροντίστε να μην αγγίξετε τη ζύμη με το πινέλο.

Βάλτε την κρέμα γάλακτος, λειάνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα
Καλύπτουμε την κρέμα με το υπόλοιπο καταΐφι. Πιέστε το ελαφρά και πλάθετε. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα ζαχαροπλαστικής σας για να σας βοηθήσει να γυρίσετε τη ζύμη Καταΐφη προς τις εξωτερικές άκρες και το κάτω μέρος του τηγανιού για να σφραγίσετε το γαλακτομπούρεκο με καταΐφι.
Περιχύστε από πάνω το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Ψήνετε το Γαλακτομπούρεκο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
Ψήνουμε για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αν το δείτε να ροδίζει, καλύψτε το γρήγορα
με λίγο αλουμινόχαρτο.
Μόλις το γαλακτομπούρεκο είναι έτοιμο, ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι πάνω από τη ζύμη.
Το καταΐφι γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι δροσερό.
Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί πλήρως και το καταΐφι γαλακτομπούρεκο κρυώσει στην αφή είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 1-1 1/2 ώρα! 

Καλό Αποτέλεσμα

Δείτε Περοσσότερες ωραίες Συνταγές εδώ

Προηγούμενο άρθροΜακαρόν για αρχαρίους
Επόμενο άρθροΦασόλια στο φούρνο με χοιρινό