Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

1 κουτί ζαχαρούχο γαλα
4 ποτήρια ( μέτρια) νερό,
5 αυγα
βανίλια,
1 ποτηρι συμιγδαλι μισο χόνδρο μισο ψιλό
3 κ σουπας βούτυρο

Σιρόπι
2.1/2 ποτήρια ζάχαρη,
1.1/2 ποτήρι νερό,
λιγο ποτο,
κανέλα ξύλο,
χυμό απο μισο λεμόνι
1 πακέτο φύλλα κρουστας

Εκτέλεση

Το ζαχαρούχο γαλα το διαλύω με 4 ποτήρια ( μέτρια) νερό, χτυπώ τ αυγα με βανίλια, το προσθετω στο γαλα, οταν ζεσταθεί προσθετω σιμιγδαλι και 3 κ σουπας βούτυρο το ανακατεύω μέχρι να πήξει.

Βράζω το σιρόπι 3-5 λεπτά το αφήνω να κρυώσει. Βουτυρώνω 4 φύλλα κρουςτας και τα βαζω στο ταψι να εξέχουν τα μισά, μετα 8 φύλλα, κάθε φύλλο το διπλόνω στη μέση αφου το βουτυρόσω, απλώνω την κρεμα, γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν, και παλι άλλα 6-7 διπλομένα.
Με το πινελο σπρωχνω τις άκρες προς τα κάτω, το χαράζω, ραντίζω με νερό.
Ψήνω σε 170 αέρα, προθερμασμενο φουρνο μέχρι να ροδίσει.
Οταν το βγάλω το σιροπιάζω με το κρυο σιρόπι, στο καυτο γλυκο, δεν το σκεπάζω για να μηνει τραγανό το φύλλο.

Ψήνω σε 170 αέρα, προθερμαςμενο φουρνο μέχρι να ροδίσει.
Οταν τι βγάλω το σιροπιάζω με το κρυο σιρόπι, στο καφτο γλυκο, δεν το σκεπάζω για να μηνει τραγανό το φύλλο.

Καλή Απόλαυση

Effie xx

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλακτομπούρεκο 😋😋😋

Υλικά:

 

 

500 γρ.φύλλα κρούστας+ 250 γρ.φρέσκο βούτυρο για το αλοιμμα

Για την κρέμα:
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
700γρ.γάλα
300 γρ.κρέμα γάλακτος
4 αυγά
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλο
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
1 βανίλια
ξύσμα απο 1 λεμόνι

Για το σιρόπι:
650 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
Φλούδα απο 1 λεμόνι
1 βανιλια
150 γρ. γλυκόζη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε εκτός απο την βανιλια και την γλυκόζη… μόλις βράσει για 4 λεπτα, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε τα 2 υλικά που αφησαμε εκτός και ανακατεύουμε καλά..το αφήνουμε στην άκρη να κρυωσει…
Χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτα τα αυγά και μετα προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ενα μειγμα..βάζουμε σε μία κατσαρολα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα και πριν καν να είναι χλιαρή, ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τσ αυγά και την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή κρέμα..την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει..

Βουτυρώνουμε ενα ταψί 38×25 περίπου και στρώνουμε ένα ένα τα φύλα τα οποία αλείφουμε με βούτυρο λιωμένο. Τα αφήνουμε να βγαίνουν προς τα έξω.. μόλις χλιαρυνει η κρέμα την ρίχνουμε στο ταψι και μαζεύουμε τα φύλλα προς τα μέσα πανω στην κρέμα και βουτυρώνουμε καλά.. συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μισά φύλλα….μόλις τελειώσουμε χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδισει καλά !μόλις ψηθεί ρίχνουμε πανω του όλο το κρύο σιρόπι! αφήνουμε να το απορροφήσει ολο! καλυτερα να το κόψουμε την επόμενη μέρα!

 

Προηγούμενο άρθροΜοναδική Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κανταΐφι
Επόμενο άρθροΣμυρνέικα κουλουράκια