Γεμιστά με κιμά!!! Μελιτζανες Πιπεριές και Ντομάτες

Γεμιστά! Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό μικρών και μεγάλων. Ένα παραδοσιακό πιάτο με πολλές παραλλαγές συνταγών, μία από αυτές είναι και τα Γεμιστά με κιμά!!! Μελιτζανες Πιπεριές και Ντομάτες,  όλες νόστιμες.

Συστατικά συνταγής

5 πιπεριές
3 μεγάλες φλασκες ή 4 μεσαίες μελιτζάνες μακρόστενες
4 μεγάλες ή 5 μέτριες ώριμες ντομάτες
500-600 ml χυμό ντομάτας ελαφρώς συμπηκνωμένος (passata)
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας (1 + 2 κουταλιές της σούπας χωριστά)
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
1½ – 2 κούπες ρύζι μακρόσπερμο (parboiled)
90 γρ. κίτρινο τυρί (τσένταρ, γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα, ένταμ κ.λπ.), τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
(παραλείψτε το τυρί αν νηστεύετε)
1 κουπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος.

Πλένετε τις πιπεριές, κόβετε από τη ρίζα του το κοτσάνι τους και μετά κόβετε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος.
Αφαιρείτε και πετάτε τα σπόρια τους, με ένα μαχαιράκι κόβετε την άσπρη σπογγώδη σάρκα τους και τη κρατάτε σε μπολ.
Με ένα πιρούνι κάνετε 2-3 φορές τρύπες στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές για να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας στο ψήσιμο και να μένουν ζουμερές. Τις τοποθετείτε στο ταψί.

Πλένετε τις μελιτζάνες τις βάζετε ξαπλωτά σε πιάτο και κόβετε μια λωρίδα/καπάκι κατά μήκος κοντά στη κορυφή. Κρατάτε το καπάκι στην άκρη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε περιμετρικά, γύρω γύρω, τη ψίχα της μελιτζάνας. Με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά όλη τη σάρκα της μελιτζάνας για να δημιουργηθεί μια κοιλότητα που θα τη γεμίσετε. Κρατάτε τη σάρκα στο μπολ μαζί με τη ψίχα από τις πιπεριές.
Πλένετε τις ντομάτες, κατά προτίμηση αφαιρείτε τη φλούδα τους, τις ρίχνετε σταδιακά σε multi και τις πολτοποιείτε.
Ψιλοκόβετε τη σάρκα από τις πιπεριές και τις μελιτζάνες που αφήσετε στην στην άκρη και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.Στο ίδιο μπολ προσθέτετε τις πολτοποιημένες ντομάτες μαζί με το μισό συμπυκνωμένο χυμό Passata, τη 1 κ.σ. πελτέ, τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο μαϊντανό
και δυόσμο, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα. Μετά ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για περίπου 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το ρύζι ανακατεύετε για 1λ και μετά ρίχνετε το μείγμα ντομάτας από το μπολ μαζί με 1/2 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να μαγειρευτεί για περίπου 3-4 λ ή μέχρι να μειωθούν τα πολλά υγρά του. Το αποσύρετε από τη φωτιά
προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί ισομερώς.

Τοποθετείτε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες στο ταψί. Γεμίζετε με το μείγμα γέμισης τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σας, όχι μέχρι επάνω, αφήνοντας
περιθώριο μέχρι το χείλος των λαχανικών, ώστε όταν φουσκώσει το ρύζι, όταν μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει.
Καλύπτετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες με τα καπάκια. Αλατοπιπερώνετε εξωτερικά, περιχύνετε το φαγητό σας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο
μισό χυμό Pessata και 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τις υπόλοιπες 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας.
Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για + 1 ½-2 ώρες ανάλογα με το πόσο ξεροψημένα ή λιγότερο ψημένα θέλετε τα λαχανικά σας.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε τα υγρά και αν απαιτείται συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.

Καλή σας όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γεμιστά κολοκυθάκια & ντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο και άνηθο

Γεμιστά κολοκυθάκια & ντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο και άνηθο

Τα υλικά αυτής της συνταγής είναι:

1 κιλό κολοκυθάκια (αδειασμένα από μέσα)
1/2 κιλό κιμά
1/4 κιλό ρύζι, μουλιασμένο σε νερό όλη τη νύχτα, γίνεται 1/2 κιλό σε βάρος
1 ολόκληρο λαχανόφυλλο, βρασμένο σε ζεστό νερό για να μαλακώσει
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τα υλικά για το αυγολέμονο είναι:
1 κουταλιά αλάτι, μαύρο πιπέρι
150 ml χυμό λεμονιού
50 ml ελαιόλαδο
2 αυγα
500 ml ζωμού
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο και τα μπαχαρικά και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το χέρι μας, φροντίζοντας να ΜΗΝ πιεστούν δυνατά, διατηρώντας χαλαρά.
Πάνω στα λαχανόφυλλα βάζουμε 50 γρ γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα ΝΤΟΛΜΑΣ.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε πρώτα τα κολοκυθάκια, μετά τους λαχανοντολμάδες, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, μετά βάζουμε από πάνω ένα
γυάλινο πιάτο και το πιεζουμε με ένα βάρος και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1,5 ώρα, προσθέτοντας συνεχώς νερό και διασφαλίζοντας ότι θα βυθιστεί.
Τα τελευταία δέκα λεπτά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χωρίζουμε τον ζωμό, και αφήνουμε να κρυώσει.

για το αυγολέμονο
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 του ζωμού και στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με το άλλο 1/2 του ζωμού, μετά παίρνουμε τον ζεστό ζωμό και προσθέτουμε σιγά σιγά
στο μείγμα του αυγού και χτυπάμε. , μετά βάζουμε όλο το υγρό μείγμα στο τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, μετά σερβίρουμε πάνω από την πιατέλα με τα κολοκυθάκια και τους λαχανοντολμαδες και απολαμβάνουμε

Ευχαριστούμε για την συνταγή τον Peter Catinis

Δείτε περισσότερες συνταγές στο Youtube

 

 

Προηγούμενο άρθροΜαρμελάδα Μπανάνα Συγκλονιστική
Επόμενο άρθροΤούρτα με φύλλα και κρέμα