Κυπριακά Δάχτυλα

….ένα πεντανόστιμο γλυκό ζαχαρωτό γεμισμένο με μείγμα από αμύγδαλο, κανέλα και ζάχαρη και όσο είναι ακόμα ζεστό, βυθισμένο σε κρύο σιρόπι. Εξαιρετικό όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά με ένα φλιτζάνι καφέ απολύτως
ακαταμάχητο

Συστατικά

ζύμη:
400 γρ αλεύρι χωριάτικο (σκληρό αλεύρι)
100 γρ αλεύρι 00 (σκέτο αλεύρι)
160 γρ λάδι (μισό ηλίανθο – μισό ελιά)
πρέζα αλάτι
250 ml νερό

σιρόπι:
475 γρ ζάχαρη
500 ml νερό
3-4 γάντια
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
100 γρ μέλι (καλής ποιότητας)
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο

μίγμα:
200 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 – 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 – 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

Μέθοδος

Σε ένα μεγάλο φαρδύ μπολ προσθέτουμε και τα δύο αλεύρια, το αλάτι και το λάδι. Με το χέρι, τρίψτε το λάδι στο αλεύρι
χρησιμοποιώντας και τα δύο σας χέρια. Προσθέστε λίγο νερό και αρχίστε να ζυμώνετε, προσθέστε περισσότερο νερό μέχρι η
ζύμη να γίνει ελαστική και απαλή. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 10 λεπτά. H παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και
με τη χρήση κουζινομηχανής με γάντζο ζύμης και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Λένε για μισή ώρα, αλλά καλύτερα αποτελέσματα
βλέπω όταν ξεκουραστεί η ζύμη για 3 με 4 ώρες! Πολύ μαλακή και εύκολη στο χειρισμό.

Το επόμενο στάδιο είναι η προετοιμασία του σιροπιού. Είναι πολύ σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο όταν χρησιμοποιείται.
Όταν η ζύμη είναι ζεστή και το σιρόπι κρύο, το σιρόπι απορροφάται αμέσως και τα δάκτυλα παραμένουν τραγανά!

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση,
σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και σιγοβράζουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε τη φωτιά και
προσθέτουμε το ροδόνερο ή το ανθόνερο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε το μείγμα αμυγδάλου απλά ψιλοκόβοντας τα αμύγδαλα με τη φλούδα και προσθέτουμε ζάχαρη και κανέλα και ανακατεύουμε.
Αφήνω στην άκρη
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης πολύ λεπτό πάνω σε αλευρωμένο πάγκο.

Κόψτε σε μικρά ορθογώνια φύλλα 7,5 x 10 cm (Χρησιμοποιήστε κοπτικό πίτσας!)

Τοποθετήστε τα φύλλα τακτοποιημένα σε έναν αλευρωμένο πάγκο με τη μακριά πλευρά προς το μέρος σας.

Σε κάθε φύλλο βάζετε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα αμυγδάλου.

Διπλώνουμε τη μία πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση Διπλώνουμε τη μία πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση
Διπλώστε πρώτα τη μία άκρη πάνω από το μείγμα αμυγδάλου.
Διπλώστε την άλλη πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση Διπλώστε την άλλη πλευρά του φύλλου ζύμης πάνω από τη γέμιση
Βρέχουμε με λίγο νερό την άκρη της υπόλοιπης πλευράς και μετά την κλείνουμε διπλώνοντας την υπόλοιπη πλευρά.
Πιέστε ελαφρά τη μακριά άκρη
Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι

Τοποθετούμε κάθε ζύμη σε ένα αλευρωμένο ταψί. Σε αυτό το στάδιο η δάκτυλα μπορεί να καταψυχθεί.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε περίπου 1 εκ. λάδι και ανάβουμε τη φωτιά. Το λάδι πρέπει να είναι καυτό. Βάζουμε 8 – 10 δάκτυλα στο καυτό λάδι.
Όταν τηγανίζετε μεγάλη ποσότητα δάκτυλα το λάδι θα σκουρύνει και θα αρχίσουν να κολλάνε μικρά μαύρα σωματίδια πάνω στη δάκτυλα, τότε είναι ώρα να αλλάξετε λάδι.
Τα μαύρα σωματίδια είναι τηγανητό αλεύρι, ξηροί καρποί ή/και κανέλα
Γυρίζουμε τα δάκτυλα κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν.

Με μια τρυπητη κουταλα μεταφέρουμε τα τηγανητά δάκτυλα στο κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε στο σιρόπι. Θα ακουστεί ένας ελαφρύς ήχος
καθώς βάζετε τη ζεστή δάκτυλα στο κρύο σιρόπι. Βυθίστε τα εντελώς. Χρησιμοποιώντας τρυπητη κουταλα μεταφέρετε τα δάκτυλα σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα για όλες τις ώρες
Επόμενο άρθροΜανιταρόπιτα