Ζεστό σπιτικό ψωμί!

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα είναι αναντικατάστατη! Σας παρουσιάζω την εύκολη συνταγή μου! Είναι κατάλληλο για αρχάριους σεφ!

Χρειάζεστε τα ακόλουθα προϊόντα:

2 φλιτζάνια χωρητικότητας 300 ml αλεύρι,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
7 g ξηρής μαγιάς,
300 ml ζεστό νερό,
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι και
1 κουταλιά της σούπας λάδι.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κύπελλο για τη μέτρηση των προϊόντων.

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε αλάτι και νερό με μαγιά διαλυμένη
σε αυτό με μια πρέζα ζάχαρη.
Προσθέστε το λάδι και το ξύδι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι και η προκύπτουσα παχιά κολλώδης ζύμη τυλίγεται με προσκολλημένο φιλμ-μεμβράνη για να φουσκώσει.
Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, τη μεταφέρω σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνω ελαφρά, ώστε να μην αποβάλει τον αέρα και να την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Όταν αυτό είναι ετοιμη, το διαμορφώνω σαν ψωμί και το βάζω σε ένα ταψί , όπου θα αυξηθεί μια τρίτη φορά καλυμμένη με μια πετσέτα ή αν ψήνεις σε μια κατσαρόλα με καπάκι.

Όταν ολοκληρώσει το σχήμα, το έκοψα στην κορυφή με ένα κοφτερό μαχαίρι ελαφρά και πασπαλίζω γενναιόδωρα με αλεύρι ή σιμιγδάλι. Ψήνουμε σε ένα μέτριο φούρνο στους 200 βαθμούς, πρώτα με ένα καπάκι για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια χωρίς καπάκι μέχρι να πάρει ένα ωραίο μαύρισμα και να επανερχετε όταν πατηθεί από πάνω (η κατσαρόλα να είναι στρωμένη με χαρτι ψησίματος). Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πολύ από το φούρνο, περίπου 35/40 λεπτά. Βάζω το ψωμί σε κρύο φούρνο και το έβαλα στους 200 βαθμούς.
Εάν ψήνετε σε μια κατσαρόλα, καλό είναι να βάζετε ένα ταψί με νερό στο κάτω μέρος του
φούρνου κατά το ψήσιμο για να έχετε μια τραγανή και όχι παχιά κρούστα ψωμιού.

Καλή Επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΣπιτικά εκλέρ…καλύτερα και του Ζαχαροπλαστείου
Επόμενο άρθροΑντεστραμμένο κέικ με γκρειπ φρουτ και καραμελωμένη ζάχαρη