Η Γνήσια Συνταγή του Μουσακά

Ας μαγειρέψουμε σήμερα αυτό το υπέροχο πιάτο !!
Για μεσαίου μεγέθους ταψί.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
4 μεγάλες μελιτζάνες
2 κολοκύθια (εγώ δεν είχα κολοκυθάκια)
4 μεγάλες πατάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Μερικά τριμματα φρυγανιάς για το ταψί 1-2 κσ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΣΑ ΚΙΜΑ:
750 γραμμάρια κιμά
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες τριμμένου σκόρδου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί (ξηρό)
1 κουταλιά της σούπας πουρέ ντομάτας
4-5 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους (κον κασε)
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο τσίλι (προαιρετικό)
αλάτι και πιπέρι για γεύση

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
4 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι απλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ
3 κρόκοι ελαφρώς χτυπημένοι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι & λευκή πιπεριά για γεύση.

ΜΕΘΟΔΟΣ:

1) Ανοίξτε τη κουζίνα σας και βάλτε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετε μέχρι να γίνει καφέ. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά προσθέστε το κρασί. Αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τον πουρέ ντομάτας και μετά τις ντομάτες. Προσθέστε κανέλα και όλα τα μπαχαρικά. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Αφήστε το στην άκρη.

2) Κόψτε όλα τα λαχανικά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βάλτε τα σε ένα ταψί και ψήστε στο γκριλ για περίπου 15-20 λεπτά. Κάντε το μέχρι να τελειώσουν όλα. Αφήστε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά δεν απορροφούν λάδι. Εάν θέλετε να τα τηγανίσετε σε λάδι, πρέπει να τα αφήσετε να στραγγίσουν καλά σε χαρτι κουζίνας. Και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να τα ψήσουμε για 20 λεπτά στο φούρνο να μαλακώσουν. Και μετά χρησιμοποιήστε τα απευθείας.

3) ΓΙΑ ΤΗΝ BECHAMEL:

Ζεσταίνετε το γάλα και αφήστε το στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι έως ότου το αλεύρι απορροφηθεί από το βούτυρο. Προσθέστε το ζεστό γάλα και ανακατεύοντας γρήγορα, αφήνοντας να βράσει. Μειώστε τη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε για
άλλα 2-3 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και σβήστε. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέστε τους ελαφρά κτυπημένους κρόκους αυγού και τριμμένο τυρί.

4) Πασπαλίστε ελαφρά με το τρίμμα φρυγανιάς ένα ταψί. Προσθέστε μια σειρά από πατάτες, κολοκυθάκια και πάνω προσθέστε την σάλτσα κιμά. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και τα δάφνη από αυτό. Στη συνέχεια, βάλτε τις μελιτζάνες. Προσθέστε σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
5) Ψήστε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
Στη συνέχεια κόψτε σε μερίδες και σερβίρετε με σαλάτα όπως θέλετε.

Είναι απάλαυση! Ευχαριστώ!

Προηγούμενο άρθροΚομποκούλουρα από Παγονέρι Δράμας
Επόμενο άρθροΧοιρινό σε σάλτσα…με ιδιαίτερη συνταγή