• Κιμαδοπιτάκια σε ζύμη σφολιάτας

Συστατικά

300 γρ. κιμά χοιρινό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κανέλα
1 κύβο κότας
50 γρ. λευκό κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ. δυόσμο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
650 γρ. ζύμη σφολιατας
2 κρόκους
1 κ.σ. νερό

για το φύλλο (μοιρείτε να πάρετε και ετοιμο φύλλο σφολιάτας)

375 γρ αλεύρι απλό
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
375 ml βραστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
Έξτρα απλό αλεύρι, για ζύμωμα

Μέθοδος

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι ψιλοκομμένο και τη ζάχαρη.
Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Βάζουμε τον κιμά και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κύμινο, την κανέλα, τον κύβο, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει ο κύβος.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσει η γέμιση.

Για να φτιάξετε τη ζύμη, βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, το βραστό νερό και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει λεία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς και μετά ανοίγουμε σε πάχος 5 χιλιοστών. Χρησιμοποιώντας ένα κόφτη 12 εκ., κόψτε τέσσερις κυκλους από τη ζύμη και στρώστε τέσσερις φόρμες, βάθους περίπου 3 εκ.
Γεμίστε κάθε θήκη με κρύο μείγμα κρέατος (περίπου ½ φλιτζάνι ).

 

Κόψτε τέσσερις γύρους 13 εκ. από τη σφολιάτα και μετά αλείψτε τη μια πλευρά με αυγό. Απλώστε 1 γύρο πάνω από κάθε πίτα, με την πλευρά του αυγού προς τα κάτω. Πιέστε προς τα κάτω και σφίξτε με τα δάχτυλα για να σφραγιστεί.
Αλείψτε τις κορυφές με αυγό. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κόψτε ένα μικρό άνοιγμα ατμού πάνω από κάθε πίτα και πασπαλήστε με σουσάμι

Κιμαδοπιτάκια σε ζύμη σφολιάτας
Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει βαθύ χρυσαφί και να ξεφλουδίσει.

H Συνταγή είναι της Fay Karamanakis

Προηγούμενο άρθροΗ δική μου εκδοχή του Τηγανόψωμου!
Επόμενο άρθροΑν πιείτε αυτό το τσάι θα το προτιμάτε και από το καφέ