Τούρτα για τους λάτρεις του καφέ

 Υλικά

 Παντεσπάνι

 1/2 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
 65 ml νερό
 20 γρ.κακάο
 75 γρ.αλεύρι
 7  γρ. μπέικιν πάουντερ
 2 κρόκους αυγών
 40 γρ.ζάχαρη
 45 γρ.ηλιέλαιο
 3 ασπράδια αυγών
 μια πρέζα αλάτι
 40 γρ.ζάχαρη
 Κρέμα
 1 αυγό
 60 γρ.ζάχαρη
 25 γρ.αλεύρι
 200 ml γάλα
 25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
 25 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 6 γρ.ζελατίνη
 100 ml νερό
 125 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 15 γρ.ζάχαρη άχνη
 30 ml κρύο στιγμιαίο καφέ
 Επικάλυψη
 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
 50 γρ. βούτυρο
 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 2 κουταλιές της σούπας κακάο

 Εκτέλεση

Σ ένα μπολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε τον καφέ.Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε.Το αφήνουμε στην άκρη.
Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι ν αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το μείγμα του κακάο – καφέ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
 Χτυπάμε τ ασπράδια σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας την ζάχαρη και το αλάτι.
 Ρίχνουμε τη μαρέγκα σταδιακά στο μείγμα του κακάο καφέ και ανακατεύουμε σιγά σιγά με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ.
 Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία φόρμα 18 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160 ° C  για 40 λεπτά.
 Όταν ψηθεί το παντεσπάνι το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε 3 μέρη.Θα χρησιμοποιήσουμε τα 2.
 Σ ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τ αυγό, τη ζάχαρη, το αλεύρι ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το γάλα.
 Τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
 Προσθέτουμε τη σοκολάτα,το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα.Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη να μη ξεραθεί και αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε τη ζελατίνη στο νερό.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
Βάζουμε τη ζελατίνη σ ένα κατσαρολάκι και την λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Στο μείγμα του κακάο -καφέ ρίχνουμε την ζελατίνη και τα 30 ml κρύο καφέ.Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την σαντιγί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις.
Τοποθετούμε τη φόρμα χωρίς τον πάτο της σε μια πιατέλα και βάζουμε το ένα κομμάτι απ το παντεσπάνι.Ρίχνουμε το μισό απ το μείγμα μας.
Από πάνω βάζουμε το άλλο κομμάτι απ το παντεσπάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα.Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Σ ένα άλλο κατσαρολάκι  βάζουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο ανακατεύουμε και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πάνω στο γλυκό μας και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και στα τοιχώματα με μια σπάτουλα.
 Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
 Ένα λαχταριστό αφράτο κέικ καφέ που λιώνει στο στόμα.
 Θα σας μαγέψει η γεύση του!!!!
 Καλή επιτυχία!!!!!
Προηγούμενο άρθροΦοντάν Αμυγδαλόπαστας με κερασάκι…Τ’ αγαπώ- τόσο νόστιμα…λιώνουν στο στόμα σου ❤️
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακό Πολίτικο Γλυκό Θεσσαλονίκης