Μαλακά κουλουράκια

📋 Υλικά:

Για 12 τεμ.
Ζύμη:
🍓Αλεύρι 550 γρ (+/-)
🍓 Γάλα 200 ml
🍓 Νερό 200 ml
🍓 Ζάχαρη 3 κ.σ. μεγάλο.
🍓 Αλάτι 1 κουτ
🍓 1 ασπράδι αυγού (κρόκος για λίπανση)
🍓 Φυτικό λάδι 60 ml
🍓 Μαγιά ξερή 10 γρ

Επιπροσθέτως:
🍓 Μαλακό βούτυρο! για λίπανση 1 κ.γ.
🍓Σουσάμι
🍓 Κρόκος για λίπανση

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα ζεστό μείγμα γάλακτος και νερού.
Προσθέστε ασπράδι, φυτικό έλαιο, ανακατέψτε.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνουμε μια ζύμη πολύ απαλή, ζωηρή, ελαφρώς κολλώδη, που δεν έχει βουλώσει με αλεύρι.
Μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο/λιγότερο αλεύρι.

Στρογγυλοποιήστε τη ζύμη, βάζετε σε ένα μπολ αλειμμένο με φυτικό λάδι, σφίγγετε με μεμβράνη, βάζετε σε ζεστό μερος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Η ζύμη φουσκώνει πολύ γρήγορα.

Χωρίζουμε την φουσκωμένη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια.
Τυλίξτε το καθένα σε μια μπάλα, καλύψτε με μεμβράνη.
Τα χέρια πρέπει να αλείφονται ελαφρώς με φυτικό λάδι.

Στη συνέχεια, σχηματίστε τα ψωμάκια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι, απλώνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε οβάλ, αλείφουμε με μαλακό βούτυρο, στρίβουμε , τσιμπάμε τις άκρες.

Κόψτε το κατά μήκος σε δύο μέρη χωρίς να φτάσετε στην άκρη του 1 cm

Στρίψτε το μαζί, μετατρέψτε το στριφτό που προκύπτει σε σαλιγκάρι



Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν.



Πριν το ψήσιμο, αλείφουμε με κρόκο + 2 κουταλιές της σούπας νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε στους 190 γρ για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Εστιάστε στα χαρακτηριστικά του φούρνου σας!

Προηγούμενο άρθροΦιλέτο κοτόπουλου με λαχανικά στο φούρνο👌
Επόμενο άρθροΈνα γρήγορο κέικ με μαρμελάδα σύκο και γιαούρτι!