Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί

Υλικά

2 μελιτζάνες
λευκό ξύδι
χοντρο αλατι
4 μαύρες ελιές ψητές στο φουρνο (εγω δεν εβαλα)
400 γρ πουμαρο ντοματακι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
Ρίγανη
Ζάχαρη
Ψιλό αλάτι
20 γραμμάρια παρμεζανα ρεγκατο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες με τρεχούμενο νερό και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Χαράζουμε την ψύχα με μια σειρά από μάλλον βαθιές οριζόντιες και κάθετες τομές.
Μουλιάστε τες με νερό και ξύδι για πέντε λεπτά.
Τα στραγγίζουμε, τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τα βάζουμε σε τρυπητό για 10 λεπτά περίπου, τοποθετώντας τα κάθετα, ώστε να υπάρχει ροή των υγρών. Αφού περάσει ο χρόνος, αφαιρούμε το αλάτι προσεκτικά με τη βοήθεια ενός πινέλου κουζίνας.

Ψιλοκόβουμες ελιές. Σε ένα μπολ αλατοπιπερώνουμε την ντομάτα με το ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες σκόρδο, τη ρίγανη, τις ελιές, μια πρέζα ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Ανακατευουμε.
Παίρνετε τις μελιτζάνες, τις απλώνετε λίγο με τα χέρια σας για να ανοίξουν οι τομές και τις καλύπτετε με την ντομάτα, κάνοντάς τη να εισχωρήσει καλά ακόμα στις ρωγμές. Καθώς είναι έτοιμα τα βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με παρμεζάνα, λίγο λάδι και τις ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά.
Παρατείνουμε το μαγείρεμα λίγο για να ροδίσει.

Σερβίρετε ζεστό.

Προηγούμενο άρθροΚρέμα Φούρνου με Μαστίχα Χίου
Επόμενο άρθροΤηγανίτες με μήλα και Philadelphia…το άρωμα τους κατέκλυσαν το σπίτι μου