Μελιτζανοσαλάτα

Συστατικά

2 μεσαίες έως μεγάλες μελιτζάνες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι λεπτώς κομμένο σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο πολτό
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/4 κουταλάκι του γλυκού σαφράν σε 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό
1/2 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια
κλαρακια φρέσκιας μέντα

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς .Βάζετε τις μελιτζάνες σε ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε, περιστρέφοντας περιστασιακά, έως ότου η φλουδα ψηθεί και είναι τρθγερή στ πιρούνι, περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνες. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε λίγο να κρυώσει. Ξεκολλήστε την φλούδα και αφαιρέστε το κοτσάνι. Τοποθετήστε το μέσα των μελιτζανών σε ένα μπολ και λιώστε με ένα πηρούνι
μέχρι να λιωσουν και αφήστε στην άκρη.

Εν τω μεταξύ, ζεστενετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι και ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελοποιηθεί. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή εάν είναι απαραίτητο. Αφαιρέστε 2 κουταλιές της σούπας καραμελωμένα κρεμμυδάκια για γαρνίρισμα και αφήστε τα στην άκρη.
Στην κατσαρόλα των καραμελωμένων κρεμμυδιών, προσθέστε το σκόρδο και την αποξηραμένη μέντα και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Στη συνέχεια, προσθέστε την μελιτζάνα, το κουρκούμα και το μείγμα σαφράν / νερού.
Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να θερμανθεί η μελιτζάνα και οι γεύσεις να έχουν συνδυαστεί.

Προσθέστε το γιαούρτι, ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια δοκιμάστε με αλάτι και πιπέρι.
Μεταφέρετε το μίγμα μελιτζάνα σε ένα μπολ σερβιρίσματος και από πάνω βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια,τα ψιλοκομμένα καρύδια και ένα κλαδάκι από φρέσκια ​​μέντα. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με ψωμί πίτας, ή φέτες μπαγκέτας.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤι μπορώ να φτιάξω με το κέικ που έχει περισσέψει !
Επόμενο άρθροΠάστα Φλόρα (Ρώσικη Συνταγή)