ΥΛIΚΑ

Συστατικά για τη ζύμη:

  • 1 αυγό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι καλαμποκιού
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι
  • 100 γρ. βιτάμ λιωμένο
  • 1 φακελάκι μαγιά 8 γρ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Συστατικά για τη γέμιση:

  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πατάτες βρασμένες κομμένες σε κυβάκια
  • 250 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον
  • 1 κουταλιά της σούπας άνιθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά ανακατεύοντας με το χέρι μας αργά και κυκλικά.

Σε ένα άλλο μπολ  χτυπάμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό , το βούτυρο και τέλος το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να  φουσκώσει 45 λεπτά περίπου για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος ενός καρυδιού.

Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε λεπτό στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 0,5 cm (αφού προηγουμένως βρέξετε με λίγο λάδι τα δάχτυλα σας).

Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση και κλείνουμε πρώτα ελαφρά τις δυο άκρες και μετά τις δύο μεγάλες πλευρές.

Ρολάρουμε το πιροσκί στο χέρι μας να κλείσει καλά. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης.

Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Για την γέμιση

Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες και αφού βράσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τις πατάτες.

Προσθέτουμε το ζαμπόν, αλάτι, πιπέρι, άνιθο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει προτού γεμίσουμε τα πιροσκί μας.

Παρατηρήσεις

Από τα πιο νόστιμα, εύκολα, γρήγορα σνάκς της ελληνικής κουζίνας. Ο καθένας δικαιούται να πάρει…..όσα εσείς νομίζετε.

Τα συστατικά για την γέμιση είναι προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό, τι θέλετε. Τα πιροσκί με κιμά είναι επίσης νόστιμα όπως και με λουκάνικο.

Εσείς αποφασίζετε!!!

ΦΩΤΟ

Προηγούμενο άρθροΑπίθανο Κέικ γιαουρτιού με βατόμουρα
Επόμενο άρθροΚαρυδόπιτα με σοκολάτα και πορτοκάλι…