Σερβίρει 4 – 6

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 25 – 30 λεπτά

Υλικά

260 γρ. φύλλα ζύμης, αποψυγμένα

1 μέτρια μελιτζάνα 

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 μικρές ντομάτες, λεπτές σε κύβους

1 μάτσο ή 1/2 φλιτζάνι με μαϊντανό, ψιλοκομμένο

60 gr τεμαχισμένο τσένταρ ή μοτσαρέλα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 αυγό, χτυπημένο και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για το βούρτσισμα

Σουσάμι για να διακοσμήσετε τα μπουρέκια

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μπολ με νερό για να σφραγίσει τα μπουρέκια

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C 

Εκτέλεση

Για βέλτιστα αποτελέσματα, ξεπαγώστε τη κατεψυγμένη ζύμη για μια νύχτα στην συντήρηση και σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες πριν τη χρήση. Αυτό επιτρέπει την πλήρη απόψυξη του φίλου. 

Εάν πωλείται φρέσκο, πρέπει μόνο να φέρετε το φύλλο στη θερμοκρασία δωματίου 30 λεπτά πριν τη χρήση.

Μαγειρέψτε τις μελιτζάνες στο Grill περιστρέφοντας περιστασιακά τους μέχρι να ψηθούν εξωτερικά και να λιώσει και η εσωτερικα και να μαλακώσει. (Εναλλακτικά, μπορούν να ψηθούν σε ζεστό φούρνο για περίπου 45 λεπτά). Ξεφλουδίστε το καμένο δέρμα και πετάξτε τους μίσχους. Βάλτε το εσωτερικό σε ένα σουρωτήρι για να αποστραγγίσετε οποιονδήποτε πικρό χυμό. (Μπορείτε να προετοιμάσετε τις μελιτζάνες με αυτόν τον τρόπο μια μέρα εκ των προτέρων, ρίξτε χυμό λεμονιού για να διατηρήσετε το χρώμα του και κρατήστε τες στο ψυγείο καλυμμένο). 

Τεμαχίστε και αφήστε τες στην άκρη.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις ντομάτες και μαγειρέψτε για άλλα δυο λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Ανακατέψτε το μαϊντανό και αλατοπιπερώστε. Μόλις κρυώσει, προσθέστε το τυρί και ανακατέψτε καλά. Ελέγξτε εάν χρειάζονται περισσότερα αλάτι, αφήστε τα να κρυώσουν.

Τοποθετήστε τα φύλλα σε μια επίπεδη επιφάνεια και καλύψτε με μια υγρή πετσέτα πιάτων για να διατηρήσετε την υγρασία. Σε μια στεγνή επιφάνεια, τοποθετήστε 2 φύλλα ζύμης το ένα πάνω στο άλλο και κόψτε στην μέση οριζόντια για να σχηματίσουν δύο ορθογώνια. 

Τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα στην μεση και τυλίξτε σαν ένα πούρο. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από το ένα άκρο, κυλήστε το πούρου που σχηματίσατε σε σχήμα τριαντάφυλλου σφραγίζοντας το άκρο με λίγο νερό. Βεβαιωθείτε ότι σφραγίζετε όλα τα ανοίγματα με λίγο νερό. 

Επαναλάβετε αυτό με όλα τα ορθογώνια.

Ανακατέψτε το αυγό με το ελαιόλαδο. Βουρτσίστε τα μπουρέκια με αυτό το μείγμα και τοποθετήστε τα σε ένα λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε τους σπόρους του σουσάμι πάνω από τα μπορέκια και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να χρυσή.

Σερβίρετε αμέσως με μια φυλλώδη σαλάτα ή γιαούρτι σκόρδου στο πλάι.

Προηγούμενο άρθροΠεντανόστιμα πιταράκια Θράκης
Επόμενο άρθροΚέικ Γιαουρτιού με μαρμελάδα