Ντολμαδάκια με αμπελόφυλα και γέμιση με ξηρους καρπούς

Απαραίτητα συστατικά

αμπελόφυλλα – 250 γρ
ελαιόλαδο – 2 φλιτζάνια καφέ 
ζάχαρη – μια πρέζα
αλάτι
χυμός λεμονιού – από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση
ρύζι – 250 g
ελαιόλαδο – 250 ml. ή λάδι
κρεμμύδι – 750 g ψιλοκομμένο
καρύδια – 25 g θρυμματισμένους ή άλλους ξηρούς καρπούς
σταφίδες – 25 g
αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
ζάχαρη – 1 κουταλάκι του γλυκού
νερό – 250 ml. βρασμός
Μαϊντανός – ψιλοκομμένος
άνηθος

Εκτέλεση

Τα αμπελόφυλλα βράζονται για 5 λεπτά σε λίγο νερό με χυμό λεμονιού. Το νερό χύνεται και τα φύλλα αφηνουμε να κρυωσουν.
Τα πιο σκληρά φύλλα τοποθετούνται στον πάτο της κατσαρολας.
Η γέμιση ετοιμάζεται τσιγαρίζοντας το κρεμμύδι σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και προσθέτοντας το καθαρισμένο ρύζι και τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει και το ρύζι (περίπου 30 λεπτά). Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και τις σταφίδες.

Περιχύνεται με βραστό νερό και ανακατεύεται ξανά. Προσθέστε τον μαϊντανό, τον άνηθο και περιμένετε να απορροφηθεί το νερό.
Τυλίγουμε το ντολμά με τα αμπελόφυλλα και την γεμιση και τα απλώνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάσει του νολμαδες, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τη ζάχαρη κατά βούληση.
Τα ντολμαδάκια πιέζονται με πιατο, σκεπάζονται και ψήνονται για περίπου 1 ώρα. Σερβίρονται κρύα.

Το ντολμαδακια με αμπελόφυλλα είναι τελεια που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις σας.

Προηγούμενο άρθροΡαβανί πολίτικο με κρέμα!!!!
Επόμενο άρθροΚουλουράκια Γιαουρτιού