Πάστα Φλόρα

Συστατικά

3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
220γρ βούτυρο ανάλατο, θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
350gr βερίκοκο μαρμελάδα (περίπου 1 φλιτζάνι συν 1 1/2 κουταλιές της σούπας)

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα ταψάκι 20χ30 εκ ή στρώστε με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας λίγο να προεξέχει για να το χρησιμοποιήσετε για να το βγάλετε από το ταψί μετά το ψήσιμο. Αφήνω στην άκρη.
Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπεικιν και τη σόδα ψησίματος σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
Στο κύπελλο ενός ηλεκτρικού μίξερ που έχει προσαρμοσμένο το πτερύγιο, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Χτυπάτε 2 από τα αυγά, ένα κάθε φορά, μέχρι να συνδυαστούν πλήρως, και την βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα ξηρά συστατικά λίγο κάθε φορά και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να τα συνδυάσετε. Θα είναι σκληρό, και θα έχει τη συνοχή της ζύμης μπισκότων.
Στρώστε πιέζοντας περίπου το ήμισυ της ζύμης στο κάτω μέρος του βουτυρωμένου ταψιού.

Ανακατέψτε την μαρμελάδα βερίκοκου για να μαλακώσει στην υφή της και απλώστε την ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη σχεδόν μέχρι τις άκρες, αφήνοντας περίπου μισο εκατοστό μέχρι τις ακμές που δεν καλύπτονται. Στη συνέχεια, πάρτε την υπόλοιπη ζύμη και
πλάστε κομμάτια σε σχοινιά πάχους 1-1,2 εκ. Τοποθετήστε τα σχοινιά διαγώνια σε αντίθετες κατευθύνσεις, σε εναλλασσόμενες σειρές .
Τοποθετήστε τα σχοινιά όπως βλέπετε στην φωτό.

Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα μακρύ σχοινί ζύμης (ή μερικά μακρύτερα σχοινιά) για να δημιουργήσετε ένα περίγραμμα γύρω από ολόκληρο το ταψί.

Κτυπήσετε το τελευταίο αυγό και βουρτσίστε προσεκτικά πάνω από τη ζύμη στην κορυφή, προσέχοντας να αποφύγετε τη μαρμελάδα. Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να κρυωσει εντελώς πριν κόψετε σε τετράγωνα (5 σειρές με 7 σειρές θα δώσουν 35 τετράγωνα) και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: mission-food.com

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Επόμενο άρθροΝηστίσιμο Γαλακατομπούρεκο