ΥΛIΚΑ

  • 500 γρ. πατάτες baby
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο συν επιπλέον, για να ραντίσετε
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Ανακατέψτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο, πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με φύλο ψησίματος και αφήστε το στην άκρη.

Κόψτε το κεφάλι του σκόρδου εγκάρσια στην μέση, ραντίστε με επιπλέον ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σκόρδο στο ταψί. Ψήστε τις πατάτες και το σκόρδο για 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσές. Αφαιρέστε την πατάτα και  καλύψτε για να τις κρατήσετε ζεστές.

 Τοποθετήστε το ψημένο σκόρδο σε ένα μικρό μπολ αφού το καθαρίσετε. Πολτοποιήστε με ένα πιρούνι,  προσθέστε στη συνέχεια μαγιονέζα και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστεί καλά.

Δώστε μαζί τις σάλτσες, σε χωριστές γαβάθες, ή αν τις προορίζετε για μπουφέ, απλώστε σε πιατέλα σερβιρίσματος τη σάλτσα με τη μαγιονέζα, βάλτε από πάνω τις πατάτες  και περιχύστε με 2-3 κουταλιές αλιόλι.

Φτιάξτε την αλιόλι. Συμπληρώνει ιδανικά τις πατάτες. Μη φοβηθείτε να την επιχειρήσετε. Στο μπλέντερ γίνεται ευκολότατα!

Για την αλιόλι:

1 αβγό μικρό

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη

1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο

Αλάτι

Εκτέλεση για την σκορδάτη aioli

Σε γαβάθα, βάλτε το αβγό, 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το σκόρδο, και το χυμό λεμόνι, και χτυπήστε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Σιγά σιγά, και με το μπλέντερ να δουλεύει στο δυνατό, προσθέστε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίστε μέχρι να γίνει κρέμα, βάζοντας αλάτι στο τέλος . Αν τη θέλουμε πικάντικη, προσθέτουμε ελάχιστο πιπέρι καγιέν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φτιάξτε την αλιόλι. Συμπληρώνει ιδανικά τις πατάτες. Μη φοβηθείτε να την επιχειρήσετε. Στο μπλέντερ γίνεται ευκολότατα!

Για την αλιόλι:

1 αβγό μικρό

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη

1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο

Αλάτι

Εκτέλεση για την σκορδάτη aioli

Σε γαβάθα, βάλτε το αβγό, 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το σκόρδο, και το χυμό λεμόνι, και χτυπήστε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Σιγά σιγά, και με το μπλέντερ να δουλεύει στο δυνατό, προσθέστε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίστε μέχρι να γίνει κρέμα, βάζοντας αλάτι στο τέλος . Αν τη θέλουμε πικάντικη, προσθέτουμε ελάχιστο πιπέρι καγιέν.

Προηγούμενο άρθροΠεντανόστιμη κοτόπιτα Μετσόβου
Επόμενο άρθροΚρεμώδης ψητή πατάτα ταψιού