Πολίτικο κεμπάμπ γιαουρτλού

Το Πολίτικο κεμπάπ γιαουρτλού αποτελεί ένα διαχρονικό πιάτο που συνδυάζει αρμονικά γεύσεις και υφές, προσφέροντας μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Ας δούμε τι κάνει αυτό το πιάτο τόσο ξεχωριστό:

Γεύση:

  • Κεμπάπ: Ο κιμάς, ιδανικά μοσχαρίσιος και αρνίσιος σε μίγμα, ψήνεται με μαστοριά, διατηρώντας τα ζουμερά υγρά του. Η προσθήκη μπαχαρικών, όπως κύμινο και πάπρικα, χαρίζει μια ζεστή και πικάντικη γεύση.
  • Γιαούρτι: Το δροσερό και ελαφρώς ξινό γιαούρτι έρχεται σε τέλεια αντίθεση με τα ζουμερά κεμπάπ, ισορροπώντας τη γεύση και προσθέτοντας μια δροσερή πινελιά.

Υφή:

  • Κεμπάπ: Η υφή του κιμά είναι μαλακιά και ζουμερή, λιώντας στο στόμα.
  • Γιαούρτι: Το γιαούρτι προσφέρει μια κρεμώδη και δροσερή υφή, αγκαλιάζοντας τα κεμπάπ.
  • Πίτα: Η πίτα, ψημένη ή ζεστή, προσφέρει μια τραγανή βάση για να απολαύσετε τα υπόλοιπα υλικά.

Εμφάνιση:

  • Τα χρώματα του πιάτου είναι ζωντανά και ελκυστικά, με το κόκκινο από τα κεμπάπ, το λευκό από το γιαούρτι και το πράσινο από την πίτα και το μαϊντανό να δημιουργούν μια αρμονική σύνθεση.
  • Η παρουσίαση του πιάτου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, π.χ. σε πίτα τυλιχτή ή σε πιάτο με τα υλικά τοποθετημένα ξεχωριστά.

Συνοψίζοντας:

Το Πολίτικο κεμπάπ γιαουρτλού αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε γεύσεις και υφές. Η ισορροπία μεταξύ ζεστού και δροσερού, πικάντικου και ξινού, μαλακού και τραγανού, το καθιστά ένα αγαπημένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά στο μείγμα του κιμά, όπως ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή πιπεριά.
  • Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα εζμέ ή να αγοράσετε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
  • Μπορείτε να σερβίρετε το κεμπάπ γιαουρτλού με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Υλικά

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
400 γρ. κιμά αρνίσιο
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. σουμάκ
1 κ.γ. κύμινο
2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 πρέζα μπαχάρι
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι πιπέρι κατά βούληση

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

2 ώριμες ντομάτες
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
1 κ.γ. σουμάκ
1 κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι πιπέρι κατά βούληση

Συνοδευτικά

πίτες για σουβλάκια ψημένες
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό προαιρετικά
Ντομάτα πιπεριά κρεμμύδι για ντεκόρ

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθούν.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε στο τηγάνι τις ντομάτες τριμμένες στο χοντρό μέρος του τρίφτη και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε,ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Αλέθουμε την κόκκινη πιπεριά και το σκόρδο στο μούλτι.
Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ μαζί προσθέτουμε την πιπεριά με το σκόρδο και τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μαλακώσει το μείγμα και να έχει ελαστικότητα.
Φροντίζουμε να βρέχουμε τακτικά τα χέρια μας.
Το ζύμωμα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί το μυστικό στα κεμπάπ είναι το ζύμωμα.
Πρέπει να “σπάσετε” του δεσμούς των λιπαρών και να απλωθεί το λίπος σε όλο το μείγμα.
Μετά από λίγη ώρα θα αρχίσουν να δημιουργούνται ίνες στο κιμά και θα μοιάζει “μαστιχωτός”. Ζυμώνουμε για 8΄-10΄ συνεχώς.
Ύστερα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώστε να σφίξει.

Μόλις είναι έτοιμο,παίρνουμε μικρά κομμάτια απ το μείγμα του κιμά και τα πλάθουμε σαν μακριά σουτζουκάκια. Σε περίπτωση που το μείγμα δεν έχει σφίξει προσθέτετε 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης.
Προαιρετικά τα τοποθετούμε σε ξύλινα σουβλάκια, πλάθοντας το κρέας σφιχτά γύρω τους ή, αν έχετε σουβλιά για κεμπάπ (πλακέ) τα “ντύνετε” με κιμά δίνοντας μακρόστενο και πλακέ σχήμα.

Ψήνουμε στο γκριλ στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.Τα γυρνάμε και απ την άλλη πλευρά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι,το λάδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε κάθε πίτα για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε κάθε πίτα με πάπρικα ,απλώνουμε το γιαούρτι βάζουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, μοιράζουμε τα κεμπάπ και ξαναβάζουμε σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι.

Καλή σας όρεξη!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΚέικ με κρέμα του καφέ
Επόμενο άρθροΑφράτο Κέικ Μήλου🍎🍎και κανέλα και μοσχοβόλησε όλη η κουζίνα!!!😋😋