Λίπος στο Συκώτι

Η αιτία δεν είναι το αλκοόλ, αλλά ένα συστατικό που όλοι λένε ότι είναι υγιεινό

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ανθρώπινα όργανα λειτουργούν με τη γλυκόζη.
Η φρουκτόζη, από την άλλη πλευρά, είναι δύο φορές πιο γλυκιά από τη γλυκόζη, γι’ αυτό και οι κατασκευαστές την επιλέγουν συχνά ως γλυκαντικό.
Δεδομένου ότι η φρουκτόζη είναι αναπόσπαστο μέρος των φρούτων, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η φρουκτόζη είναι επομένως πιο υγιεινή από τη συνηθισμένη ζάχαρη, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Όταν καταναλώνετε φρουκτόζη μέσω των φρούτων, προσλαμβάνετε επίσης φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες, πηκτίνη και άλλα συστατικά που θα διατηρήσουν το σάκχαρό σας σταθερό παρά τη φρουκτόζη και θα σας κρατήσουν χορτάτους.
Η βιομηχανική φρουκτόζη είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική φρουκτόζη που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων λαμβάνεται τεχνητά από άμυλο, πιο συχνά από καλαμπόκι. Κάπου ονομάζεται «σιρόπι καλαμποκιού».
Το μείγμα σιροπιού που προκύπτει είναι ένα μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης σε διαφορετικές αναλογίες.
Το σιρόπι γλυκόζης, το σιρόπι φρουκτόζης, το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, το σιρόπι με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι διαφορετικά ονόματα (που καθορίζονται από αυτή την αναλογία) για τέτοιο σιρόπι.

Αυτό το σιρόπι θα το βρείτε ως επί το πλείστον σε όλα τα βιομηχανικά τρόφιμα, ειδικά στα γλυκά, και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες παχυσαρκίας και διαφόρων μεταβολικών συνδρόμων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑ;

– Η φρουκτόζη μεταβολίζεται πολύ αργά και αποκλειστικά στο ήπαρ. Εάν έχετε «λιπαρό συκώτι», το πιθανότερο είναι ότι το έχετε από γλυκά που έχουν γλυκανθεί με σιρόπι φρουκτόζης.
– Λόγω της επιβάρυνσης της φρουκτόζης στο συκώτι, παρατηρείται αύξηση των λιπών στην κυκλοφορία του αίματος, πιθανή εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκία, και επιβράδυνση του μεταβολισμού ολόκληρου του οργανισμού. Τα γλυκά, λοιπόν, δεν είναι επικίνδυνα μόνο λόγω της ζάχαρης, αλλά λόγω της ζάχαρης, που είναι δύσκολο να μεταβολιστείς.
– Εάν καταναλώνετε σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σώμα σας να μην μεταβολίσει τα υγιή λίπη που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή ο εγκέφαλος «λαμβάνει» την πληροφορία από το συκώτι (που επιβαρύνεται με το
μεταβολισμό της φρουκτόζης) ότι δεν τα χρειάζονται, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς είναι.
– Το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης δεν περιέχει τίποτα θρεπτικής αξίας.

– Μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ανθυγιεινό λίπος.
– Στον νεότερο πληθυσμό συνδέεται με υπερκινητικότητα.
– Η λήψη αυτού του σιροπιού είναι μια χημική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν μέταλλα ως καταλύτες.
– Οι στενοί μας πρόγονοι ελάμβαναν φρουκτόζη αποκλειστικά μέσω των φρούτων, φυσικά.
Είμαστε η πρώτη γενιά που λαμβάνει φρουκτόζη τεχνητά, και σε 5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από τους προγόνους μας.

 

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα με ταχίνι
Επόμενο άρθροΣιροπιαστά Τρίγωνα με γέμιση Καρυδιού