Πορτοκαλόπιτα

Μια αφράτη, ζουμερή και γεμάτη αρώματα Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι που γίνεται σαν κέικ  και σιροπιάζεται με ένα παχύρρευστο σιρόπι πορτοκαλιού

Υλικά:

1 κούπα τσαγιού αλεύρι
1 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
20 γρ. (1 φακελάκι) μπέϊκι πάουντερ
1 βανίλια σκόνη
2 αυγά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κούπα τσαγιού γιαούρτι
1/2 κούπα τσαγιού καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1/2 κούπα τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

ΣΙΡΟΠΙ :
2 κούπες τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 1/2 κούπες τσαγιού νερό
2 1/2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
2-3 φλούδες πορτοκαλιού ή 1 ξυλάκι κανέλλα
Βράζουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά μαζί και το αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C
Βάζουμε σε μπωλ τα πέντε πρώτα υλικά τα δύο σιμιγδάλια, το μπέϊκιν, τη Βανίλια και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.
Σε άλλο μπωλ βάζουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το γιαούρτι Χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το λάδι ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το μείγμα από το πρώτο μπωλ σιγά σιγα ανακατεύοντας να ενσωματωθούν καλά σιγά όλα τα υλικά.

Σε λαδωμένο ταψί (28) αδειάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου να ροδοκοκκινίσει.
Το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου αφού το βγάλουμε από φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια
Σιροπιάζουμε προσεχτικά με κουτάλα. Το σιρόπι θα το πιεί σιγά σιγά
Όσο αφορά το σιρόπι θα το φτιάξετε όπως ακριβώς το λέει στη συνταγή
γιατι εγώ το φοβληθηκα ότι θα είναι πολυ γλυκό και δεν έβαλα όλη την ζάχαρη. Τα πορτοκάλια που χρησιμοποίησα ήταν Βελεντζια. Πάει υπέροχα και με παγωτό

Πορτοκαλόπιτα

Η Συνταγή είναι της Ειρηνη Βολοσυρακη Μπελαδακη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Η πιο Ζουμερή Πορτοκαλόπιτα

Συστατικά

Σιρόπι:
2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πορτοκαλί, μισό

Κέικ:
500gr συσκευασία ζύμης φυλλώματος
3 πορτοκάλια
5 αυγά
250 γρ γιαούρτι
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο, χωρισμένο
½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Βήμα 1
Συνδυάστε 2 φλιτζάνια ζάχαρη, νερό και κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Στυψτε το χυμό πορτοκαλιού
και προσθέστε το μισό χυμό. Φέρτε σε βρασμό και βράστε έντονα για 8 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ενώ προετοιμάζετε το κέικ.
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C. Λιπάνετε ελαφρά ένα ταψί 22×33 εκ με λίγο ελαιόλαδο.
Βήμα 3
Αφαιρέστε τα φύλλα από τη συσκευασία. Κόψτε κάθε φύλλο σε κομματια και συσσωρεύστε τα στο ταψί. Αφήστε το τεμαχισμένο φυλό να στεγνώσει λίγο ενώ προετοιμάζετε τα υπόλοιπα συστατικά. Κόψτε 1 πορτοκάλι στην μέση και κόψτε το μισό πορτοκάλι σε πολύ λεπτές φέτες μισοφέγγαρα για να διακοσμήσετε το κέικ. Ξύστε και στύψτε τα υπόλοιπα 2 1/2 πορτοκάλια.

Βήμα 4
Συνδυάστε χυμό πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, αυγά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και μπέικιν πάουντερ σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατέψτε μαζί με υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρώσει, περίπου 2 λεπτά. Ρίχνουμε μείγμα πορτοκαλιού και αυγού πάνω στο τεμαχισμένο φυλό στο ταψί. Ανακατέψτε τα πάντα απαλά για να διασφαλίσετε ότι το μείγμα των αυγών κατανέμεται ομοιόμορφα. Γαρνίρετε από πάνω το κέικ με τις φέτες πορτοκαλιού.
Βήμα 5
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι απο πάνω να χρυσήσει και ψηθεί, περίπου 45 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και ρίξτε αμέσως το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό κέικ. Αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα, έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού εμποτιστεί. Κόψτε σε τετράγωνα και σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΡεβανί κέικ
Επόμενο άρθροΜηλόπιτα με κρέμα