Ρύζι basmati με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών

Υλικά

2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι basmati
80 γρ. βούτυρο
300 γρ. μανιτάρια φρέσκα λευκά, κομμένα σε φέτες
150 γρ. ζαμπόν 
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 1  1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
150 γρ. τυρί μοτσαρέλα
αλάτι κατά βούληση
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τις φέτες μανιταριών, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 5-7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε σταδιακά, εναλλάξ την κρέμα γάλακτος και το ζεστό ζωμό κρέατος.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά για να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε ν ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, αλατοπίπερο, τη κανέλα το μοσχοκάρυδο και το μείγμα του τηγανιού με τα μανιτάρια και το ζαμπόν.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό βοδινού και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το basmati σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και το σερβίρουμε ζεστό περιχυμένο με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η σάλτσα αυτή είναι ιδανική και για μακαρόνια.

Καλή σας απόλαυση!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι ρολό λεμονάτο με πολέντα
Επόμενο άρθροΝουτέλα CheeseCake