Σάμαλι

Αυτό είναι ένα γλυκάκι χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, που μπορεί να γίνει σε κάθε περίσταση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρο χωρίς καμία αλλαγή στη γεύση.

Συστατικά:

2 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα
μια πρέζα αλάτι
2 φλιτζάνια γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι ροδόνερο
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 φλιτζάνι αμύγδαλα για διακόσμηση

Σιρόπι ζάχαρης:
3 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζάνι ροδονερό
τσαγιού χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)

Παρασκευή:

1. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με διττανθρακική σόδα, ζάχαρη και αλάτι
2. Προσθέστε σταδιακά το ροδόνερο ενώ ανακατεύετε με ένα κουτάλι

3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά
4. Σκεπάζετε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C
6. Λαδώνουμε με ταχίνι ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ., ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, διακοσμούμε με τα αμύγδαλα και το ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κέικ.
7. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι ζάχαρης, βράζετε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πήξει και στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ροδονερό και το βούτυρο

8. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι ζάχαρης και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά.
9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, μετά κόβουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους και σερβίρουμε

Η Συνταγή είναι του Khalil Alsalman

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες με ούζο και μυρωδικά
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας με ρύζι