Σαλάτα με ξυδάτη μελιτζάνα με κρεμμύδι, σέλινο, κάπαρη, ελιές και κουκουνάρι

Σερβίρεται κρύα ή ζεστή, είναι εθιστικό.

Συστατικά

1 κγρ από στρογγυλή μωβ μελιτζάνα
450 gr ντομάτες δαμασκηνο
1 κόκκινο κρεμμύδι
1/4 Φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
45 gr από καρδιές σέλινου
45 gr κουκουνάρι
20 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. κάπαρη συσκευασμένη με αλάτι
καστανή ζάχαρη
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

1 Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους. πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε μαζί με τα χέρια σας. Το βάζουμε σε τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα μπολ για 30-40 λεπτά.
2 Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και το ροδίζουμε σε ένα τηγάνι με 1/4 φλιτζάνι λάδι σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά.
3 Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και αφαιρούμε το κεντρικό τμήμα και τους σπόρους. Κόβουμε σε λωρίδες. Κόβουμε την καρδιά του σέλινου (το ελαφρύ, τρυφερό μέρος στο κέντρο) και ψιλοκόβουμε τα φύλλα. Ξεπλύνετε καλά την κάπαρη κάτω από τρεχούμενο νερό.
4 Προσθέστε τις ντομάτες και το σέλινο στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και, μετά από 5 λεπτά, προσθέστε τις ελιές, την κάπαρη και το κουκουνάρι.

5 Ξεπλένετε και στύβετε απαλά τη μελιτζάνα, μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί και στεγνώστε καλά. Ζεσταίνουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα ρηχό τηγάνι και τηγανίζουμε τη μελιτζάνα σε μικρές δόσεις για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρούμε με τρυπητη κουτάλα και προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
6 Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, μετά προσθέστε φύλλα βασιλικού, ξύδι, 1 κ.γ. ζάχαρη και, εάν είναι απαραίτητο, μια πρέζα αλάτι.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ξύδι να εξατμιστεί, στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Στην ιδανική περίπτωση, προετοιμαστείτε μια μέρα νωρίτερα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο μπούτια Φιλέτο με πιπεριές στο φούρνο!
Επόμενο άρθροΦανταστική ανάποδη Κερασόπιτα