Συστατικά:

Για τη γέμιση:

 4 – 5 Φύλλα φύλλα

 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

 1 κρεμμύδι, λιωμένο

 3 κουταλιές της σούπας. Ελαιόλαδο

 1 φλιτζάνι τριμμένη φρέσκια σάλτσα ντομάτας

 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη

 1 κγ. αποξηραμένο μέντα

 Αλατοπίπερο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 

 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

 1 αυγό + 3 κουταλιές ελαιόλαδο + 1/2 φλιτζάνι γάλα για το βούρτσισμα φύλλων φύλλων

Κατευθύνσεις:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστελινετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κιμά, μέχρι να εξαφανιστεί όλο το ροζ χρώμα.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε μαϊντανό, μέντα, αλάτι, πιπέρι, σάλτσα ντομάτας, πιπεριά και ζεστό νερό.

Βράζουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το μείγμα κιμά σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το αυγό, το λάδι και το γάλα. Βουρτσίστε το τηγάνι με το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

Τοποθετήστε ένα φύλλο πίτας στον παγκο και βουρτσίστε με μείγμα αυγών.

Απλώστε λίγη από τις γέμιση, κάνοντας μια λωρίδα στην άκρη της μεγαλύτερης πλευράς του φύλλου και κυλήστε σε ένα «λουκάνικο». Τοποθετήστε το ρολό στο ταψί ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά του.
Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη, τοποθετώντας τα ρολά (αγγίζοντας το ένα το άλλο) στο ταψί, σχηματίζοντας ένα “σαλιγκάρι” που οδηγεί στο κέντρο του ταψιού. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα αυγών πάνω από το “σαλιγκάρι” και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.

Όταν η πίτα είναι σχεδόν έτοιμη, βάζετε το καπάκι ταψιου και την γυρίζετε έτσι ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Κόψτε την πίτα σε τρίγωνα και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙκαριώτικο Παραδοσιακό Φαγητό…Σουφικό
Επόμενο άρθροΠατάτες τηγανιτές με Κοπανιστή Μυκόνου