Τούρτα Ρυζόγαλο

«Η γιαγιά έφτιαχνε τα ωραία ρυζογαλακια και εμείς ετοιμάσαμε μία μοναδική Τούρτα Ρυζόγαλο – θα το απολαύσετε»

Απαραίτητα προϊόντα:

200 γραμμάρια μπισκότα
70 γραμμάρια βούτυρο
1 λίτρο αποβουτυρωμένο γάλα
140 γραμμάρια λευκό ρύζι
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1-2 ξυλάκια κανέλας
10 γραμμάρια βανίλιας
6 φύλλα ζελατίνης
200 χιλιοστόλιτρα σαντιγί
κανέλα σε σκόνη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Ρίξτε ένα λίτρο φρέσκο γάλα σε μια κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα ξυλάκια κανέλας.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ, ανακατεύουμε με το βούτυρο, ανακατεύουμε και πιεζουμε σφιχτά τον πάτο μιας φόρμας για κέικ.
Αφού είναι έτοιμη η γέμιση ρυζόγαλου, κρυώνουμε, αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το
μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Διαλύουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα του ρυζιού στη φόρμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες και μετά διακοσμούμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, κόβουμε και σερβίρουμε.

Τούρτα Ρυζόγαλο

Καλή Απόλαυση!

ΠΗΓΗ: Milena Bagaliyska

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τούρτα «ΠΡΑΓΑ»

Ένα από τα πιο αγαπημένα κέικ σύμφωνα με μια οικογενειακή συνταγή.
Αέρινα πλούσια κέικ σοκολάτας εμποτισμένα με αρωμα και ελαφριά κρέμα σοκολάτας.
Το κέικ, όπως και στην κλασική εκδοχή, καλύπτεται με γλάσο σοκολάτας. Είναι μια απίστευτη απόλαυση – κάθε κομμάτι απλά λιώνει στο στόμα σας!

Υλικά

Για το κεικ
Αυγά (μεγάλα) – 3
Ζάχαρη – 225 γρ
Γάλα (ζεστό) – 150 ml
Λάδι – 80 γρ
Βούτυρο – 80 γρ
Αλάτι – ¼ κουταλάκι του γλυκού
Βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας
Στιγμιαίος καφές – 1 κουταλάκι του γλυκού. (Προαιρετικός)
Μαγειρική σόδα – 2 γρ
Μπέικιν πάουντερ – 6 γρ
Ξίδι  – 1 κουτ.
Αλεύρι – 250 γρ
Κακάο – 50 γρ

για την κρέμα
Γάλα – 250 ml
Ζαχαρουχο γάλα – 250 γρ
Αυγά (μεγάλα) – 2 τεμ.
Αλάτι … ¼ κουτ
Βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας
κορν φλαουερ – 40 γρ
Κακάο – 25 γρ
Βούτυρο – 180 γρ

Για το μουλιασμα
Ζαχαρουχο γάλα – 50 γρ
Βρασμένο νερό – 100 γρ
Λικέρ, κονιάκ – 20 g (προαιρετικά)

Για το Γλασσο
Σοκολάτα – 60 γρ
Βούτυρο – 30 γρ

Εκτέλεση

Για το Κεικ
✅Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη με το μίξερ για 4 λεπτά σε μια πλούσια ελαφριά μάζα
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και ανακατέψτε καλά Προσθέστε τη βανίλια και το ξύδι
✅Προσθέστε το μισό από το ξηρό μείγμα (αλεύρι κοσκινισμένο, κακάο, σόδα, μπέικιν πάουντερ, στιγμιαίος καφές)
✅ Προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύουμε με το μίξερ.
✅ Προσθέστε το υπόλοιπο ξηρό μείγμα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 50-70 λεπτά Η διάμετρος της φόρμας είναι 21 cm Η ζύμη μπορεί να σκάσει. Αυτό είναι φυσιολογικό.
Μετά το ψήσιμο, αναποδογυρίστε σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.

Για την κρεμα
✅Βάζουμε το γάλα και το ζαχαρουχο γάλα στη φωτιά και το αφήνουμε σχεδόν να πάρει μια βράση.
✅Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά και το αλάτι, προσθέτουμε το κορν φλαουερ, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε μια μερίδα σχεδόν βραστό γάλα με ζαχαρουχο γάλα στο μειγμα με το κορν φλαουερ και τα αυγά. Ανακατεύουμε όλη την ώρα.
✅ Βάζετε το γάλα στη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα αβγού-κορν φλαουερ ανακατεύοντας συνεχώς.
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 λεπτά ώστε να αφρατεψει και να γίνει λαμπερό.
✅Σιγά σιγά προσθέτουμε τη βάση κρέμας στο βούτυρο. Είναι σημαντικό να έχουν την ίδια θερμοκρασία❗❗❗ Προσθέστε σταδιακά κοσκινισμένο κακάο.

Για το μουλιασμα
Ανακατευουμε όλα τα υλικα
✅ Κόβουμε το «καπάκι» (το κυλο μέρος και τα κανουμε ψιχουλα για το τελος) από το κέικ και το κόβουμε το κεικ σε 3 μέρη.
✅Συναρμολογουμε το κέικ: κέικ-μούλιασμα-κρέμα, κέικ-μουλιασμα-κρέμα. Το τελευταίο κομματι κέικ μουλιαζετε και το αλειφουμε με μαρμελάδα βερίκοκο – 80 g (προαιρετικά).

Για το Γλασσο

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων σε μικρούς παλμούς για 10 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας κάθε φορά.
Περιχύνουμε το κέικ με γλάσο, πασπαλίζουμε τα πλαϊνά με ψίχουλα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Προηγούμενο άρθροΚοτόπιτα με φύλλο κρούστας μετατρεπόμενο σε χειροποίητο
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια στο σχαροτήγανο χωρίς αυγό