Τούρτα σοκολάτα με τραγανή κρούστα

Η Τούρτα σοκολάτα με τραγανή κρούστα ήταν το αγαπημένο κέικ της μητέρας μου. Και φτιαχνόταν μόνο για ειδικές περιπτώσεις – για γιορτες και γενέθλια. Δεν είμαι σίγουρη από πού πήρε τη συνταγή, απλά θυμάμαι αμυδρά ότι είπε ότι έφαγε την τούρτα σε έναν γάμο. 

Συστατικά

Βάση:
8 ασπράδια αυγών
350 γρ ζάχαρη
200 γρ αλεσμένα καρύδια

Γέμιση:
8 κρόκοι αυγών
8 κουταλιές ζάχαρη
20 γραμμάρια αλεύρι
200 γρ βούτυρο
80 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
1 κουταλάκι του γλυκού nes-καφέ (σκόνη)
για την γκαναζ:
100 γρ κρέμα γλακακτος (γαλακτοκομική)
100 γρ σοκολάτα

Παρασκευή

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 250°C.
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με τη ζάχαρη, η οποία πρέπει να προστεθεί σε δοσεις δυο-τρεις φορές. Προσθέστε καρύδια στα χτυπημένα ασπράδια,
ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μάζα.
Αδειάζουμε σε ταψί φούρνου (το δικό μου είναι 40×40 εκ.) το οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως με χαρτί ψησίματος.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 250°C και αμέσως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε
στους 150° και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 100° και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά (55 λεπτά συνολικά).
Ψύξτε την ψημένη κρούστα για λίγο στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα και στη συνέχεια τη βγάζετε με χαρτί σε μια σανίδα να κρυώσει εντελώς.

2. Για τη γέμιση, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το αλεύρι και βράζουμε σε μπεν μαρι μέχρι να πήξουν (καλύτερα σε κατσαρόλα
με διπλό πάτο για βραστό γάλα).
Όταν η γέμιση γίνει αρκετά πηχτή, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε nes-καφέ και σοκολάτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προσθέστε χτυπημένο βούτυρο στη γέμιση που έχει κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί και θα γεμίσουμε τα φύλλα.

3. Χωρίζουμε τη μεγάλη κρούστα σε τέσσερα μέρη και τα γεμίζουμε με κρέμα. Η τελευταία κρούστα πρέπει να επικαλυφθεί μόνο αραιά με τη γέμιση
από πάνω και ολόκληρο το κέικ να καλυθφει γενναιόδωρα γύρω γυρω.

4. Φτιάχνουμε γκανάζ από σοκολάτα και κρέμα γάλακτος και ενώ είναι ημίρευστη περιχύνουμε με αυτό το κέικ.
Αφήστε το να κυλήσει ελεύθερα κάτω από το κέικ, να φαίνεται τόσο δελεαστικό.

5. Διακοσμήστε κατά βούληση – εφτιαξα με σπιτική καραμέλα και πασπαλίζω και με σταγόνες σοκολάτας πάνω στο κέικ.

6. Το κέικ είναι μια βόμβα – όμορφα τραγανό σαν γκοφρέτα. Είναι εξαιρετικά νόστιμο, αρκετά δυνατό και σίγουρα ένα γλυκό που θα το θυμόμαστε
για πολύ καιρό…

Σερβίρισμα
Εφτιαξα ένα μικρό κέικ διαστάσεων 20×20 εκ. (που αντιστοιχεί περίπου σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ.).
Για μια μεγάλη διπλασιάζετε τα υλικά και ψήνετε 2 μεγάλες κρούστες και μετά τη χωρίζετε στη μέση για να λάβετε τέσσερις μικρότερες και ένα κέικ 40×20 εκ.

ΠΗΓΗ: coolinarikaby Podravka Naslovnica

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ Τούρτα Σοκολάτας

Κέικ Τούρτα Σοκολάτας

Η συνταγή για το κέικ είναι απολύτως απίστευτη. Με μια λέξη, το τέλειο κέικ για τους λάτρεις της σοκολάτας. Παίρνουμε μια τούρτα νόστιμο, σιροπιαστή και αρωματική, πολύ καλύτερή από αυτά της αγοράς.

Συστατικά

Για το παντεσπανι:
200 gr Ζαχαρη
150 γρ αλεύρι
5 αυγά
4 κουταλιές της σούπας κακάο
1 μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1 εσάνς βανίλιας

Για το σιρόπι:
400 μλ νερό
200 γρ ζαχαρη
2 φακελάκια καπουτσίνο σοκολάτας
1 κουταλάκι λικερ

Κρέμα :
400 γρ βούτυρο
200 γρ ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 εσάνς ρούμι

Για το γλάσο:
300 ml γλυκιά κρέμα
250 γρ μαύρη σοκολάτ

Εκτέλεση

Η συνταγή για το κέικ είναι απολύτως απίστευτη. Με μια λέξη, το τέλειο κέικ για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Παίρνουμε μια τούρτα νόστιμο, σιροπιαστή και αρωματική, πολύ καλύτερή από αυτά της αγοράς.

Ξεκινάμε και σε ένα μίξερ βάσης ρίχνουμε και χτυπάμε τα αυγά στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα έως ότου ασπρίσει το μείγμα ανακατεύουμε μαζί όλα τα ξηρά υλικά ρίχνουμε μέσα τα αυγά τη βανίλια και ξεκινάμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα ξηρά υλικά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το τέλος θα έχουμε πάρει ένα σοκολατένιο μείγμα στρώνουμε ένα στρόγγυλη φόρμα με χαρτί ψησίματος αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς από 20 λεπτά με μισή ώρα

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα δύο φακελάκια καπουτσίνο μόλις πάρει βράση το αφήνουμε από 5 έως 7 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.

Για την κρέμα

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το βούτυρο ζάχαρη άχνη το κακάο τη βανίλια και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης έως ότου πάρουμε μία σοκολατένια κρέμα και αφήνουμε στην άκρη.

Για το γλάσο
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος αφήνουμε να βράσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και την προσθέτουμε μέσα στη σοκολάτα τι ανακατεύουμε έως ότου πάρουμε το γλάσο σοκολατένιο

Το παντεσπάνι μας έχει κρυώσει το κόβουμε οριζόντια στη μέση σε δύο μέρη βάζουμε το πρώτο μέρος μέσα σε ένα πυρέξ που το εχουμε στρώσει με μι μεμβρανη που κρεμετε μπολικη εξω απο το πυρεξ, και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι στη συνέχεια αλείφουμε τη κρέμα σοκολάτα, από πάνω βάζουμε το δεύτερο μέρος από το παντεσπάνι
σιροπιάζουμε σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες
Οταν βγλαλουμε από το ψυγείο το κόβουμε σε κομμάτια απλώνουμε από πάνω το γλάσο και σε κάθε κομμάτι.
Με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής έχοντας το εξάρτημα σταυροειδές μία μπαλίτσα με σαντιγί

Σας διαβεβαιώνω ότι θα αρέσει σε όλους.

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα στο τηγάνι
Επόμενο άρθροΜπατζίνα