Τούρτα Σπιτικής Σφολιάτας με κρέμα βανίλιας

Υπάρχει ένα ρητό «όσο ζεις, μαθαίνεις.» Αλλά λέω, όσο ζω πειραματίζομαι, με απλά συστατικά θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το «θαύμα». Προσέξτε, αγαπητές νοικοκυρές, τα βήματα και το σημαντικό είναι να τα ακολουθήσετε.

Υλικά

Φύλλα
300 γρ αλεύρι υψηλής ποιότητας,
300 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο,
150 γρ νερό,
0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

κρέμα βανίλιας:
750 ml γάλα,
250 g ζάχαρη,
6 αυγά,
150 g αλεύρι,
100 g βούτυρο.
1 φακελάκι βανίλιας

Εκτέλεση

Τα υλικά, εκτός από τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, (που πρέπει να είναι μαλακά, αφράτα) ανακατεύονται και ζυμώνεται η ζύμη μέχρι να γίνει λεία η κρούστα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για όχι περισσότερο από 5-10 λεπτά.
Μετά το ανοιγουμε αμέσως στο τραπέζι με αλεύρι.
Το φύλλο ανοιγετε σε ένα τραπέζι αλευρωμένο σε μέγεθος φυλλο ταψιού και βοτυρωνετε με 100 γρ (βούτυρο ή μαργαρίνη ) προετοιμασμένο από πριν, το διπλώνουμε στη μέση και πάλι στην μεση (σε κάθε διπλωση βουτυρώνουμε) και το αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Στη συνέχεια απλώνουμε ξανά τη ζύμη, την αλείφουμε πάλι με βουτυρο , τη διπλώνουμε και τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται 3 φορές, μέχρι να ενσωματώσουμε στη ζύμη 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη.

Βάζουμε τη διπλωμένη ζύμη στο ψυγείο για λίγες ώρες ή και για 20-30 λεπτά (την άφησα ένα βράδυ λόγω έλλειψης χρόνου).
Μετά από μερικές ώρες (σε αυτό το διάστημα θα μπορούσατε να ετοιμάσετε την κρέμα), ανοιξτε πάλι σε  φύλο και κόψτε την σε 4 ίσα μέρη και τα τετργωνίζουμε με ένα μαχαίρι, αφήνοντας τις κομμένες άκρες για διακόσμηση (τις ψηνουμε και αυτές).
Στρώνουμε το ταψί με χαρτί και ψήνουμε τα φύλλα (βάζω ένα φύλλο τη φορά). Προθερμαίνουμε τον φούρνο εγκαίρως και βάζουμε το ταψί. Τα φύλλα ψήνονται γρήγορα, για να μην μείνουμε πολύ εκτός φούρνου.

Κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το Γάλα, Ζάχαρη και βάζουμε σε δυνατη φωτια και ανακατεύουμε καλά να λιωσει η ζαχαρη και μετα το κατεβασουμε απο την φωτια να πεσει η θερμοκρασία του γαλακτος λιγο. Παίρνουμε 100 ml γάλα σε ένα άλλο μπολ και βάζουμε μέσα τ αυγά χτυπημένα και τουλάχιστον ριχνουμε 150 γρ αλεύρι. Χτυπαμε καλά το μειγμα με ένα μιξερ χειρός, το ρίχνουμε πισω στο γάλα στην κατσαρόλα και ανακατευουμε με ένα συρμα.
Μετα το ξαναβάζουμε σε χαμηλη φωτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά, βάζουμε ένα φακελάκι βανίλιας και βουτυρο ανακατεύουμε καλά, να λιωσει το βουτυρο για να μην έχει σβόλους η κρέμα. Βάζουμε μια μεμβράνη πάνω από τη ζεστή κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασια δωματίου.

Συναρμολογούμε την τούρτα φύλλο – κρεμα εναλλαξ, και θα πάρουμε ένα κρεμώδες κέικ.
Αφού ολοκληρώσουμε τη συναρμολόγηση του κέικ, το διακοσμούμε με τριμένο φύλλο που κρατησαμε στην αρχη και το αφήνουμε στο τραπέζι για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει μετά το βάζουμε να μουλιάσει στο ψυγείο για άλλες 8-10. ώρες.

Καλή διασκέδαση, αγαπητές νοικοκυρές!

Προηγούμενο άρθροΤραβηχτές Σπιράλ πίτες από ζύμη γάλακτος
Επόμενο άρθροΜελιτζανοκεφτέδες από το τετράδιο της Γιάγιας