Τσουρέκι Χειροποίητο

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
Είναι απλή, είναι εύκολη, είναι εγγυημένη και γίνεται και χωρίς μίξερ 😉

Πάμε να το φτιάξουμε !!

Υλικα
3 1/2 κουπες ( 536 gr) αλευρι (δυνατο) για τσουρεκια
2 πακετα (14 γραμ) ξερη μαγια*
1 κτγ (10 γραμ) αλατι
62 γραμ βουτυρο λιωμενο (1/4 πακετου 250 γραμ)
1 αυγο και 1 ασπραδι
2/3 κουπας (160 ml η 136 γραμ) ζαχαρη
1 κουπα (240 ml) ζεστο γαλα – οχι καυτο
1/4 κτγ μαστιχα κοπανισμενη
1/2 κτγ μαχλεπι αλεσμενο
ξυσμα πορτοκαλι
για την επαλειψη
1 κροκο αυγου
1 κτς (15 ml ) νερο

Επι τω εργω

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και ζεσταίνουμε το γάλα(~40 oC).
Σε μια βαθιά λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και αναμειγνύουμε.
*Η μαγιά που χρησιμοποιώ στις ζύμες μου είναι σε πράσινο φακελάκι και προέρχεται από το γνωστό γερμανικό σούπερ μάρκετ, σε συσκευασία 6 τεμ και είναι ACTIVE. Που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η προεργασία ενεργοποίησης σε χλιαρό νερό κλπ. Το γράφει στο φακελάκι στο πίσω μέρος. Την αναμειγνύουμε με το αλεύρι και τα άλλα υλικά ως έχει!!!
Προσθέτουμε τα αυγά (κρατάμε τον κρόκο από το 2ο αυγό για την επάλειψη), τα μυρωδικά (μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι ξύσμα) και το ζεστό γάλα.

Με μια σπάτουλα σιλικόνης φέρνουμε βόλτα όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο.
Αρχίζουμε και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι, ζυμώνοντας και αναδιπλώνοντας την.
Μετράμε συνολικά 200 αναδιπλώσεις και είναι έτοιμη!!!
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και κλείνουμε το καπάκι.
Σκεπάζουμε το μπολ με κάνα δυο πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει 1 με μιάμιση ώρα και να διπλασιασθεί σε μέγεθος.


Την πιέζουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
Σχηματίζουμε 3 μπάλες και τις καλύπτουμε με μεμβράνη.
Τις αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν και πλάθουμε κορδόνια.


Φτιάχνουμε μια κοτσίδα, την τοποθετούμε σε μια ελαφρά λαδωμένη φόρμα ψησίματος ή στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τη σκεπάζουμε με τη μεμβράνη.
Την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Βάζουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 200 oC
Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, διαλύουμε τον κρόκο του αυγού με το νερό και αλείφουμε την κοτσίδα.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Βάζουμε το τσουρέκι στο φούρνο και σβήνουμε τη θερμοκρασία.
Ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια ανεβάζουμε πάλι τη θερμοκρασία στους 175 oC και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια σε μία ΠΛΟΥΣΙΑ σάλτσα ντομάτας.
Επόμενο άρθροΣπέρνα το Γλυκό που φάγαμε στο “Άγιο Όρος”