Κρέμα καραμέλα πάνω σε παντεσπανι

Χθες το βράδυ μπήκα στον πειρασμό να ετοιμάσω αυτην την κρέμα με παντεσπανι, σύμφωνα με τη συνταγή μιας φίλης. «Παρόλο που υπήρχαν μικρές φυσαλίδες, η γεύση του γλυκού είναι υπέροχη και το συνιστώ.»

Υλικά 

Η κούπα που μετράω τα προϊόντα έχει χωρητικότητα 250 ml.
Για την κρέμα απαιτείται:
5 μεγάλα αυγά
1 κοφτή κουπα ζάχαρη / 160 g /
800 ml. γάλα
1 κουτ.γλ βανίλια

Για την βάση:
1 αυγό
½ κουπα ζάχαρη / 100 g /
100 ml. γάλα
100 ml. λάδι
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας. κακάο / 20 g /
1 κοφτή κουπα αλεύρι / 100 g /
3 ίσες κουταλιές της σούπας μπεικιν παουντερ / 9 g /

Για την καραμέλα:
100 g ζάχαρη / 1/2 κουταλάκι του γλυκού /

Εκτέλεση

Ζέστανα λίγο το γάλα και πρόσθεσα τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ο στόχος είναι απλώς να λιώσει η ζάχαρη σε αυτό. Σε ένα κατάλληλο μπολ, αναμίξαμε τα αυγά με μιξερ μέχρι ένα γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και μετά πρόσθεσα το χλιαρό γάλα και αναμίξαμε καλά. Σε μένα, δεν υπάρχει αφρός στην επιφάνεια, αλλά αν έχετε, είναι καλό να τον αφαιρέσετε.
Σε ένα κατάλληλο ψηλό ταψί τακτοποίησα 10 μεσαίου μεγέθους φλυτζάνια
Βάζω τη ζάχαρη της καραμέλας στην κατσαρόλα και τη λιώνω σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύω.
Ήμουν προσεκτικός για να μην κάψω, φυσικά. Όταν πήρα μια ωραία καραμέλα, την μοιρασα γρήγορα στα φλιτζάνια. Ίσως είναι καλό να αυξήσετε την ποσότητα ζάχαρης, να πάρετε περισσότερη καραμέλα.
Σε ένα μικρό μπολ, έβαλα το αυγό και τη ζάχαρη για το κέικ και τα αναμίξαμε με το μιξερ. Πρόσθεσα το γάλα και το λάδι, ανακατεύοντας κάθε ένα μέχρι να απορροφηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέστε το κακάο και το αλεύρι κοσκινισμένο με μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά.
Προθερμάνω το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Εριξα το μείγμα κρέμας σε κάθε φλιτζάνι, γεμίζοντας τα 2/3 του. Αφού όλα τα φλυτζάνια ήταν γεμάτα, άρχισα να προσθέτω το μείγμα κέικ με ένα κουτάλι της σούπας. Το έβαλα ακριβώς στο κέντρο του υγρού, παρόλο που βγήκε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Χρειαζόμουν δύο κουτάλια για κάθε φλιτζάνι.
Εριξα κρύο νερό στο ταψί, ένα δάχτυλο κάτω από την κορυφή του φλιτζανιού. Έβαλα προσεκτικά το ταψι στον προθερμασμένο φούρνο και έψησα για ακριβώς 55 λεπτά. Έλεγξα την ετοιμότητα τρυπόντας ένα από τα γλυκάκια στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι που βγήκε καθαρο. Άφησα το ψημένο γλυκό να κρυώσει για 30 λεπτά στο ταψί, στη συνέχεια το έβγαλα από αυτό και το ψύξαμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γίνει κατάλληλο για το ψυγείο, όπου μένει όλη τη νύχτα. Εάν δεν έχετε όλη τη νύχτα, χρειάζονται τουλάχιστον
4 ώρες για να κρυώσουν καλά.
Πριν σερβίρω, εβαλα ένα μαχαίρι στα τοιχώματα του κυπέλλου και το γύρισα σε ένα πιάτο.
Διακόσμησα με φρέσκα φύλλα δυόσμου και σερβίρισα με χαμόγελο.

Σας εύχομαι μια δροσερή και υπέροχη μέρα! 🌻

Προηγούμενο άρθροΓιαουρτοπιτάκια με κιτρινο τυρί….το τέλειο σνακ στην παραλία
Επόμενο άρθροΑφράτη σοκολατόπιτα χωρίς αυγά