Γλυκόξινη Μαρμελάδα με κόκκινο κρεμμύδι

Συστατικά

1 κιλο και 800 γρ Κόκκινα κρεμμύδια καθαρισμένα στη μέση κομμένα σε φέτες
2 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλας
110 gr σουλτανίνες (χρυσές σταφίδες)
560 gr κρυσταλλικη ζάχαρη (ψιλή ζάχαρη καλύτερα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
240 ml λευκό κρασί καλη ποιότητα
240 ml ξύδι από λευκό κρασί

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, τα ξυλάκια κανέλας, τη σουλτανίνα, τη ζάχαρη και το αλάτι….
Ανακατέψτε καλά τα υλικα τγς κατσαρόλα καπακώστε και στη συνέχεια, αφήστε το στην άκρη για 3 ώρες, ώστε το περιεχόμενο να εμποτιστεί….
Τα κρεμμύδια θα απελευθερώσουν πολλά υγρά, οπότε μόλις περάσουν οι 3 ώρες συνεχίστε να ανακατεύετε το περιεχόμενα της κατσαρόλας.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ματι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, ώστε το μείγμα των κρεμμυδιών να πάρει μια βράση……
Μόλις πάρει βράση το μείγμα προσθέτουμε το λευκό κρασί και συνεχίζουμε να βράζουμε για 3 με 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί….
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το λευκό ξύδι από κρασί….
Ανακατεύουμε το περιεχόμενο του τηγανιού και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά….


Προσπαθώ να ανακατεύω το περιεχόμενο μία φορά κάθε 10 λεπτά, ώστε το μείγμα του κρεμμυδιού να μην καεί ή να κολλήσει στη βάση…..
Προσέχετε το μείγμα γιατί ιδανικά έχουμε ένα σιροπιασμένο ελαφρώς υγρό κολλώδες μείγμα…

Αν το βγάλω απο το μάτι μου και πήξει προσθέτω μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό νερό για να χαλαρώσει το μείγμα καθώς σε περίπτωση που το αφήσουμε να κρυώσει
πολύ πηχτό μόλις το βάλουμε στο βάζο θα γίνει πολύ δύσκολο να βγει με το κουτάλι👍
Εάν συμβεί αυτό, βγαζω με το κουτάλι την κατάλληλη ποσότητα που θελω και να τη ζεστενω σε μικροκύματα σε ένα μπολ για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά μέχρι να μαλακώσει
η μαρμελάδα…..
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τα ξυλάκια κανέλας και τα πετάμε….

Χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα βάζα ρίχνω με κουτάλι το ζεστό μείγμα μαρμελάδας απευθείας μέσα σε αυτά και το αφήνω να κρυώσει


Τοποθετήστε τα καπάκια και βρείτε ένα δροσερό σκοτεινό μέρος ιδανικά.
Θα μπορουσε να μεινει έτσι για μερικούς μήνες κλειστό , αλλά μόλις ανοίξει το βάζω στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες…
Απολαύστε λοιπόν αυτή τη γλυκόξινη μαρμελάδα κόκκινο κρεμμύδι με τα αγαπημένα σας κρέατα και τυριά αυτά τα Χριστούγεννα σε κράκερ ή σε ζεστό ψωμί.

Καλή Απάλαυση

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα μπισκότα-παξιμάδια με σταφίδες
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο Tiramisu με γευση λεμονιού